Skip to main content

Tot kort geleden had ik nog nooit van Martijn Sargentini gehoord. Het is zeker dat ik zijn naam nog nooit had gezien, anders had ik het wel onthouden. Sargentini, als een klein oord, weggestopt tussen Toscaanse heuvels waar alles schoonheid ademt. Met wegen slechts bevolkt door zichzelf naar boven sleurende wielertoeristen, die achter elke bocht hopen het enige café in Sargentini te vinden.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • EARLY BIRDS: Cobbles summer jersey twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Martijn Sargentini en ik hebben een hoop gemeen. Onze voornaam, maar bovenal liefde voor kasseien. Dat hij iets heeft gedaan, dat ik had willen doen, vergeef ik hem. Ook omdat ik het pas bedacht toen hij zijn boek over kasseiwegen in Nederland al had geschreven. Eindelijk iemand die de liefde deelt, het begrijpt. Een korte bloemlezing van reacties die ik kreeg en krijg als ik over kasseien ga rijden: Wil je dat je fiets kapot gaat? Wil je nog kinderen? Dat is gevaarlijk. Of de meest idiote: wil je dood?

Zeeland: land van échte kasseistroken

Als Zeeuw hoef je niet te zoeken om een mooie ronde gevuld met kasseistroken. En dan heb ik het over echte kasseistroken. Niet van die, sorry Brabanders, stroken met een fietspad ernaast, of stukjes van 100 meter bij Goirle. Maar open stukken, waar je je niet tegen wind kunt beschermen, en waar het enige alternatief voor kasseien een berm vol putten is. Om een beetje mee te liften op het succes van mijn naamgenoot volgt hier een overzicht met de 5 mooiste kasseistroken van Zeeland, met de link naar het segment op Strava.

1. Kerkweg, Sint-Kruis, 630 meter

Ik begin met een korte strook, tegen de grens met België aan. Vanuit Sint-Kruis naar het zuiden. Iets meer dan 600 meter. Slechte kasseien, waar het een uitdaging is om op de bolle rug van de weg te blijven, vooral in de bocht naar links. Het liefst te nemen in zuidelijke richting, met de wind doorgaans schuin op kop.
https://www.strava.com/segments/3618795

cobbles-kasseien-zeeland-kerkweg-tekst
De Kerkweg

2. Willempolderseweg, Geersdijk, 1,3 kilometer

Het enige stuk kasseien op Noord-Beveland, dorpen uitgezonderd (want dat telt niet). Net na het kleine dorp Geersdijk kan je een dijk op waar je meteen weer af kan, om een pad met klinkers op te gaan. De redelijk goed berijdbare klinkers worden na 800 meter vervangen door kasseien. Het nochtans schattige haventje van Geersdijk aan het Veerse Meer, zie je de eerste keer niet. Je concentreert je op de kasseiweg, die langs de haven slingert. Ook op dit stuk is de wind steevast een tegenstander.
https://www.strava.com/segments/2328143

3. Paviljoenweg, Biervliet, 610 meter

Mooi, vooral door mijn persoonlijke en enigszins treurige verhaal over deze strook. In het pre-GPS-tijdperk, toen je nog kon verdwalen op de fiets, had ik thuis op de kaart opgezocht waar de Paviljoenweg ligt. Het kon niet misgaan. Na het aankomen met de boot in Breskens moest ik een kilometer of vijftien de zeedijk volgen, dan zag ik de Paviljoenweg vanzelf aan de rechterkant. Vijftien kilometers werden twintig, vijfentwintig, en meer. Toen Google Maps bestond en de makers van Google Streetview Zeeuws-Vlaanderen hadden ontdekt, herkende ik de kruising met aan de linkerkant een monument. Had ik daar maar naar rechts gekeken. De strook is niet zwaar, in Parijs-Roubaix zou hij 1 ster krijgen.
https://www.strava.com/segments/2717797

4. Hogerwaardweg/Hogerwaardpolder, Rilland/Woensdrecht, 2,2 kilometer

Zeeuwen zijn helemaal niet zuinig. We delen een kasseistrook met Noord-Brabant, en wat voor één. Elke wielerwedstrijd die in de buurt komt, van Schaal Sels tot de ter ziele gegane World Ports Classic, zoekt de kasseien van de Hogerwaardpolder op. Parallel aan de rijksweg A58 loopt de weg door een polder, met slechts 1 boerderij aan de linkerkant, als je net de provinciegrens over bent, richting Brabant. Met wind tegen een hel, met wind mee een genot. De kasseien liggen over het algemeen goed, op het middenstuk, bij de boerderij na.
https://www.strava.com/segments/3537846

5. Smokkelweg/Timmersmansweg, IJzendijke, 2,1 kilometer

cobbles-kasseien-zeeland-smokkelweg-tekst
De Smokkelweg

Met afstand een van de mooiste kasseistroken van Zeeland, zelfs van Nederland. Ruim twee kilometer niemandsland. 1,4 kilometer kaarsrecht over de Smokkelweg, werkelijks niks om je heen. Je vraagt je af waar de naam vandaan komt, want los van het feit dat je hier niemand tegenkomt, is dit geen weg waar je goed beschut spullen over de grens kunt smokkelen. Op de splitsing houd je links aan, voor het laatste stuk over de Timmermansweg. Ga deze strook rijden, dichter bij Parijs-Roubaix kom je niet in Nederland.
https://www.strava.com/segments/2927351

cobbles-kasseien-zeeland-timmermansweg-tekstDe Timmermansweg

Word lid van onze Strava club

Wil je op de hoogte blijven van Cobbles, je vrienden in de gaten houden of misschien de rest de loef afsteken? Of gratis kaarten winnen voor toertochten en andere events? Word dan lid van onze Strava club, het is helemaal gratis!

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×