Skip to main content

Er is bijna geen onderdeel op de fiets dat zo belangrijk is als je banden. Ook is het een onderwerp waar wielrenners en mountainbikers bijna niet over uitgepraat raken. Bas geeft je hier een compleet overzicht voor welke bandbreedte optimaal is voor elk type gebruik.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

 • Zondag 9 juni 2024
 • 90/120/150km uitgepijlde route
 • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
 • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

 • Zondag 3 maart 2024
 • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
 • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
 • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

19 mm –23 mm: Baan

Te beginnen bij de smalste bandbreedte. Waar 19mm banden 20-30 jaar geleden heel normaal waren op de racefiets, worden deze tegenwoordig alleen nog maar op de baan gebruikt. Een voordeel van de smalle band is een hele goede aerodynamica, en de mogelijkheid om ze keihard op te pompen. Omdat de baan een hele egale ondergrond is leidt dit niet tot extra rolweerstand. Als de ondergrond minder egaal is, zoals op de weg, heeft een wat bredere minder rolweerstand.

supersonic

23 mm-25 mm: Performance race

De racefietsbanden zijn sinds 10 – 15 jaar 23mm banden en de afgelopen 5 jaar zijn de meesten overgestapt naar 25mm banden. Deze banden geven meer comfort en veelal een lagere rolweerstand, mede doordat ze met minder druk gereden kunnen worden. Qua aerodynamica hebben ze weinig nadeel, als de velgen ongeveer dezelfde externe breedte hebben. Daardoor rijden ook de meeste profs nu met 25mm banden. Wil je weten hoe bandbreedte de rolweerstand beïnvloed? Lees dan onze racefiets bandengids.

grand prix

28 mm -32 mm: Endurance race

Vanwege de voordelen van een bredere band worden er met name de laatste 2 jaar ook veel racebanden in 28 en 32mm gemaakt. Deze bieden nog meer de voordelen  van de lagere rolweerstand, de betere grip en het hogere comfort dan de 25mm, maar hebben nog wel een nadeel qua aerodynamica. Ook passen deze banden niet in veel racefietsen, zeker bij fietsen van 2015 of daarvoor. De meeste racefietsen met schijfremmen geven meestal wel genoeg ruimte voor 28mm banden en soms ook voor 32mm.

32 mm -33 mm: Cyclocross

De maximale bandbreedte om cyclocross wedstrijden te rijden is 33 mm, daardoor hebben de meeste cyclocross banden een breedte van 32mm of 33mm. Dat maakt de keuze qua breedte al een stuk makkelijker. De banden zijn smal, licht en bieden met het juiste profiel voldoende grip onder verschillende omstandigheden.

cobbles banden bandbreedte veldrijden

35 mm -57 mm: Gravel

Er worden al banden gemaakt voor goede gravelpaden in 28mm, maar gravelbanden die uitblinken op gravel en off-road paden zijn idealiter 35mm tot 45mm. Hoe slechter het pad, hoe breder en zachter de band zou moeten zijn. In sommige frames wordt een band die breder dan 40mm is niet mogelijk vanwege de ruimte in het frame. Daardoor zie je dat ze de optie met een kleiner 650b (27,5 inch) wiel hebben. Hierdoor kun je met een kleiner wiel een bredere band rijden. Een wat kleiner wiel met een grotere band is qua diameter nagenoeg gelijk en heeft daardoor amper effect op de geometrie van de fiets.

Gave gravelwielset?

Check de nieuwe ERE Tenaci GR30 gravelwielset

 • 20mm velg: stevig & comfortabel
 • Compatible met alle groepen
 • Goede prijskwaliteit-verhouding

Meer info

54 mm -65 mm: Strand

Voor op het strand is een zachte brede band het beste. Dit zorgt ervoor dat je contactoppervlak met de grond zo groot mogelijk is. Hoe groter het contactoppervlak hoe minder je in het zand wegzakt. Hierdoor rol je het lichtst over het strand heen. Op het strand heb je (bijna) geen profiel nodig, de noppen zorgen er alleen voor dat je je in het zand graaft en dat zorgt voor extra weerstand. Eén van de meest populaire strandbanden is daarom de Schwalbe Big One, deze is 60mm en heeft geen noppen, waardoor die lekker licht rolt.

Big one

50 mm -58 mm(2.0-2.3 inch): cross country mountainbike

De meeste mountainbikebanden zullen uitgevoerd zijn in ongeveer 2.2 inch wat neerkomt op 54mm. Met deze breedte heb je een goede grip, een lage rolweerstand gecombineerd met een acceptabel gewicht. Het profiel heeft veel effect op de eigenschappen. Wil je meer weten over cross country buitenbanden, lees dan onze mountainbike bandengids.

rocket oneDe Schwalbe Rocket Ron is een snelle allround mtb band, ook verkrijgbaar in diverse breedtes.

54 mm -62 mm (2.2-2.4): All mountain enduro downhill

Voor het enduro segment worden vaak net iets bredere banden gebruikt dan voor gewone xc mountainbikes, omdat grip nog wat belangrijker is. Ook het profiel is vaak wat anders. Hoe breder hoe meer grip en controle.

70 mm -80 mm (2.8-3.0 inch): Enduro, comfort, sneeuw

De 3 inch banden zijn ook echte mountainbikebanden die extra veel grip en controle bieden. Ook het comfort ligt hoger. Het hogere gewicht maakt de band minder aantrekkelijk, ook heb je met gewone 2.2 banden ook wel genoeg controle. Maar wil je nog sneller door de bochten of nog meer comfort, dan is een 3 inch (plussize) band wel echt een aanrader. Het hogere gewicht en de bredere velg die nodig is, zorgen er wel voor dat deze band vaak niet de snelste optie is als het om crosscountry rijden gaat.

100 mm -135 mm (3.8-5.2 inch): Fatbike; sneeuw, zand, fun

Dikke banden voor nog meer grip, comfort en fun. De breedste banden bij de fietsen komen op naam van de Fatbikes. Deze meten van 100mm tot ongeveer 140mm. Zulke brede banden zijn ontwikkeld om goed in de sneeuw te kunnen rijden, maar bieden ook enorm veel controle voor alle omstandigheden. Alleen in de modder is de grip minder, doordat hij meer op de gladde toplaag blijft drijven. De grote band zorgt wel voor een hoger gewicht, maar rolt nog lichter dan dat je zou verwachten. De hype is al over, desalniettemin blijven het bijzonder leuke fietsen om op te rijden.

Word lid van de Cobbles Strava Club

Blijf in de Cobbles Strava club op de hoogte van de nieuwste artikelen, routes, tips en kun je gratis kaarten winnen voor toertochten en andere events. Word lid van onze Strava club, het is helemaal gratis!

Gerelateerd artikel

Als jongen van twaalf begon hij met wedstrijden. Nu gaat Bas alleen nog recreatief op pad, maar hij houdt nog van een uitdaging. Bas rijdt als avonturier graag lange ritten op de racefiets en onderhoudt in de winter zijn conditie op een singlespeed mountainbike.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×