Skip to main content

Wil jij graag comfortabeler op de fiets zitten en het risico op blessures verminderen? Ga dan voor een bikefit! Er zijn verschillende opties, vandaag reviewt Michelle het nieuwe idmatch BikeLab systeem.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Ik rijd inmiddels al een poosje rond op mijn mooie Fons, maar ik was al een poosje nieuwsgierig of een bikefit ervoor zou zorgen dat ik nog optimaler op mijn fiets zou zitten. Toen idmatch vertelde dat ze een nieuw systeem op de markt hadden gebracht, was mijn interesse meteen gewekt: op naar Vlaardingen!

Statische meting

Toen ik mijn fiets kocht is hij afgesteld op basis van een statische meting. Dan word je dus old school met meetlint e.d. opgemeten; op basis daarvan kijken ze welke maten je hebt. Ik vond het dan ook spannend toen ik deze bikefit ging doen: wat nou als blijkt dat ik een heel ander stuur of zadel nodig heb? Dan moet ik wéér kosten maken.

Smart Bike

Enigszins gespannen wandelde ik dus CUBE Store Vlaardingen binnen. Dit is namelijk de plek waar de nieuwe bikefit-apparatuur staat van idmatch: het idmatch BikeLab. We werden ontzettend hartelijk ontvangen en na een kop koffie en lokale Vlaardingse IJzerkoek was het tijd om de apparatuur te bewonderen.

Bij deze bikefit wordt alles elektronisch gedaan. Je zit dus niet op je eigen fiets, maar op een ‘smart bike’. Hierdoor is er minder ruimte voor menselijke foutjes en kunnen ook fietsenmakers die geen fysiotherapeutische achtergrond hebben een prima bikefit uitvoeren.

(artikel gaat verder onder afbeelding)
De Smart Bike is het epicentrum van het idmatch BikeLab

Het idee achter deze bikefit is dat je hem doet vóór dat je een fiets koopt. De computer laat op het einde van de bikefit zien welke fiets het beste bij jouw lichaam passen en de fiets wordt meteen goed afgesteld waardoor het risico op blessures aanzienlijk verkleind wordt. Maar je kan ook prima met je eigen fiets komen en dan stellen ze hem op het einde goed voor je af.

Tijd om je door het proces heen te lopen.

Lichaam opmeten

Allereerst wordt je hele lichaam opgemeten en dat doen ze door middel van een camera. Ten eerste prettig omdat niemand dan ‘aan je hoeft te zitten’ en ten tweede is het hierdoor supernauwkeurig en zie je na enkele minuten in de computer hoe je lichaam in elkaar zit. Hij geeft ook aan waarin je lichaam afwijkt van het gemiddelde lichaam. Zo heb ik relatief korte benen en smalle schouders voor mijn lengte.

(artikel gaat verder onder afbeelding)
Je moet verschillende posities aannemen terwijl je lichaam wordt gemeten

Al die maten krijg je vervolgens netjes in de computer te zien. Op basis hiervan verschijnen op het scherm merken sturen en zadels die goed bij je passen. Gelukkig kwamen het zadel en het stuur waar ik mee rijd ook tevoorschijn, dus ik kon opgelucht ademhalen. Ook de maat van het stuur bleek perfect te kloppen. Ik ben overigens 1.82m en heb een 38cm breed stuur. Dat laat maar weer zien dat je nooit je fiets alleen moet baseren op je (binnenbeen)lengte.

In het systeem kun je ook aangeven wat voor een soort fietser je bent: recreatief, criteriumrenner of klassieke renner. Aangezien ik een echte toerder ben, werd het voor mij recreatief.

Schoenplaatjes

Vervolgens was het tijd om mijn schoenplaatjes onder handen te nemen. Je voeten worden opgemeten (blijkbaar zijn de mijne verbazingwekkend symmetrisch) en de buiging van je knie wordt gemeten door middel van een laser. Hierdoor kunnen ze zien of je knie naar binnen (pronatie) of naar buiten (supinatie) draait.

(artikel gaat verder onder afbeelding)
Met een laser wordt gekeken of je je knie goed buigt

Door middel van een schijf met hulplijnen worden vervolgens je schoenplaatjes op je schoen gezet. Aangezien ik geen gekke afwijkingen bleek te hebben, zaten mijn schoenplaatjes al redelijk goed op mijn schoen, maar nu zaten ze er perfect op.

(artikel gaat verder onder afbeelding)
Een goede afstelling van je schoenplaatjes is dé start van iedere fietspositiemeting

Tijd voor het echte werk!

Nadat alles opgemeten is, is het tijd om te gaan fietsen! Het juiste zadel en stuur worden op de smart bike gemonteerd en daarna neemt deze een positie aan die globaal bij je past, op basis van de meting van je lichaam.

(artikel gaat verder onder afbeelding)
Er zijn voldoende teststuren en -zadels aanwezig

Dan is het tijd om te gaan trappen, een rustige 60 rpm. De 3D-camera maakt iedere seconde een foto waarmee het systeem de hoeken tussen de gewrichten meet. Tijdens het fietsen wordt de positie van het zadel en het stuur automatisch gefinetuned, wat je ook op het scherm weer terugziet. Zo komt hij langzaam tot de ideale zitpositie. Heel grappig om te merken dat van alles verschuift terwijl je fietst.

(artikel gaat verder onder afbeelding)
De wijzigingen zijn direct op het scherm zichtbaar

Nadat je klaar bent, staan niet alleen de maten in de computer, maar ook welke fietsen geschikt voor je zijn. Superhandig dus als je graag een nieuwe fiets wilt en geen idee hebt welk merk goed bij je past. Kanttekening is natuurlijk dat niet álle fietsen ter wereld erin staan. Aangezien ik al een mooi scheurijzer heb, hoefde ik geen nieuwe fiets uit te kiezen en werd mijn eigen fiets op basis van de bevindingen afgesteld. Uiteindelijk werd mijn zadel 1cm naar boven en naar achter gezet. Daarnaast werd ook mijn stuur 1 cm hoger gezet, aangezien ik recreatief rijd en dus niet super sportief hoef te zitten, maar vooral comfortabel. Ik had zelf al een vermoeden dat mijn zadel iets te laag stond, dus ik was heel benieuwd of het veel zou schelen.

(artikel gaat verder onder afbeelding)
Uiteindelijk wordt je eigen fiets nog afgesteld m.b.v. lasers

 

Hoe lang duurt het en hoeveel kost het?

Een bikefit via idmatch kost een stuk minder tijd dan de gemiddelde bikefit: het duurt inclusief afstellen van de fiets een uur tot anderhalf uur. De kosten hiervoor bedragen €149. De bikefit is te verkrijgen bij het idmatch BikeLab in de CUBE Store Vlaardingen.

Eindoordeel

Inmiddels heb ik pas één tochtje van 60km kunnen maken sinds de bikefit en het is bizar hoeveel verschil 1cm kan maken. Ik zit nu een stuk beter op mijn zadel en ik voelde het goed aan de achterkant van mijn knieën aangezien mijn benen zich nu een stuk verder strekken dan voorheen. Voor het eerst in mijn leven heb ik spierpijn gehad aan de achterkant van mijn knieën! Een echt eindoordeel kan ik pas over een week of 8 geven, als ik weer regelmatig een rondje heb gemaakt (en het niet zo ontzettend koud is). Hou Cobbles dus goed in de gaten!

Waarvoor is idmatch BikeLab ideaal?

Over de meting zelf kan ik vertellen dat ik het heel prettig vond dat ik nu helemaal goed opgemeten en geanalyseerd ben. Hierdoor heb ik nu het gevoel dat mijn fiets nu optimaal is afgesteld en weet ik ook 100% zeker dat ik het goede stuur en zadel heb. Daarnaast was mijn bikefitter supervriendelijk en wist veel over het systeem te vertellen, waardoor ik het gevoel had dat ik in goede handen was én het eigenlijk ook een leuk uitje was.

Als je last hebt van blessures zou ik een bikefit aanraden waarbij een fysiotherapeut aanwezig is. Maar als je graag goed op je fiets wilt zitten of nieuwe fiets wilt kopen, is dit zeker een aanrader. Het idee is dat deze technologie uiteindelijk bij fietsenmakers door heel Nederland te vinden is, waardoor je gewoon in je eigen stad een goede bikefit kan doen. Hierdoor zit hopelijk een groter aantal mensen meteen goed op de fiets, waardoor blessures voorkomen kunnen worden.

Ben je benieuwd geworden naar deze vorm van bikefitting? Check dan de website van idmatch, je boekt hier ook online je bikefit.

Word lid van onze Strava club

Wil je op de hoogte blijven van Cobbles, je vrienden in de gaten houden of misschien de rest de loef afsteken? Of gratis kaarten winnen voor toertochten en andere events? Word dan lid van onze Strava club, het is helemaal gratis!

Michelle is niet de snelste of de beste wielrenner van het Cobbles-team, maar ze bewijst dat je er desondanks veel plezier uit kan halen. Mooie natuurgebieden ontdekken, de wind langs je blote benen voelen en je wielen over het asfalt horen zoeven: daar wordt ze blij van!

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×