Skip to main content

De voorjaarsklassiekers komen er weer aan. En dat betekent: kasseien! Om goed over de kasseistroken te kunnen fietsen, dien je een aantal voorbereidingen te treffen. Daarnaast moet je ook rekening houden met een aantal technische dingen. Onze expert Jeroen geeft je 8 tips!

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

 • Zondag 9 juni 2024
 • 90/120/150km uitgepijlde route
 • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
 • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

 • Zondag 3 maart 2024
 • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
 • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
 • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Toertocht

met kasseien

in NL?

Heb jij zin in een toertocht met een aantal prachtige kasseistroken erin? In Nederland heb je er heel veel! NL Tour Rides heeft een paar hele mooie, diverse routes uitgezet, om lekker te stuiteren (genoeg tijd tussendoor om bij te komen hoor).

 • Flandrien Ride
  (Breda, Midden/West-Brabant)
 • Only For Men Stone Ride
  (Sluis, Brugge, Zeeuws-Vlaanderen)
 • Gran Fondo Drenthe
  (Assen, Drenthse flintenstroken)
 • Cobbles Ride
  (Tilburg, Midden-Brabant)
Bekijk de toertochten

Door je via deze link in te schrijven, help je Cobbles

1. Pomp je banden niet te hard op

Waar vroeger iedereen rond reed 23 mm banden gevuld met 8 bar, is het nu juist populair om met bredere banden met minder druk te rijden. Voor het rijden over het kasseien is dit ook positief. Je bandendruk mag in Roubaix tussen 5 en 6 bar zijn, afhankelijk van je gewicht en de breedte van de band. Als je zwaarder bent, mogen de banden iets harder en ook als het een smalle band is mogen ze ook iets harder. Bij een brede band en lager gewicht mag je richting de 5 bar gaan. Minder dan 5 bar verhoogt de kans op een stootlek aanzienlijk en is daarom niet aan te raden. Een stootlek rijdt je omdat de binnenband klem komt te zitten tussen de velg en de buitenband. Mocht je tubeless rijden dan heb je hier dus geen last van. Met tubeless rijd je zonder binnenband maar met latex.

2. Gebruik brede banden

Als je over kasseien gaat rijden, probeer dan minimaal 25 mm banden te hebben. Beter nog is 28 mm. Ook de profs rijden Parijs-Roubaix op 28mm banden, sommigen hebben zelfs een 30 mm band. Zorg ook voor een band die stevig is. Ga hierbij dus niet voor een te soepele wedstrijdband want daarmee verhoog je de kans op lekrijden aanzienlijk.

(artikel gaat verder onder foto)
cobbles wielrennen kasseien tips dikke bandenGebruik minimaal 28mm banden

3. Houd je stuur losjes vast

Als je voor het eerst over de kasseien gaat rijden, heb je de neiging om je stuur heel strak en krampachtig vast te houden. Dit moet je juist niet doen. Als je dit wel doet, zal je na de kasseienstrook je vingers niet meer terug kunnen buigen. Wat je wél moet doen: houd je stuur losjes vast en laat je fiets zijn weg zoeken.

4. Rijd een lichter verzet

Wanneer je op kasseien gaat rijden, is het verstandig om 1 a 2 tandjes groter te rijden dan normaal. Hierdoor kun je beter druk houden op je achterwiel en zal je dus beter je snelheid kunnen behouden. Bij een kleine versnelling trap je als het ware de hele tijd tussen de klappen in. Hierdoor zal je niet goed in je ritme komen en uiteindelijk stilvallen.

5. Ga zo hard als je kan!

Hoe harder je over kasseien gaat, des te makkelijker het is. Als je de kasseienstrook nadert, is het tijd om snelheid te maken. Je trekt als het ware een sprint voor de kasseienstrook. Wanneer je dan op de kasseienstrook bent, probeer je die snelheid vast te houden en niet terug te schakelen. Zodra je stil begint te vallen zal je merken dat het steeds meer kracht kost om vooruit te komen. Probeer dus zo lang mogelijk door te bijten om dat tempo vast te houden!

(artikel gaat verder onder foto)
cobbles wielrennen kasseien tips snelheidKnal over die strook!

6. Wikkel je stuur met dubbel stuurlint in

Mocht je echt een lange tocht gaan maken met veel kasseistroken, dan kan het ook handig zijn om een dubbel stuurlint om je stuur te draaien. Dit zorgt voor demping en maakt het een stuk aangenamer voor je handen. Zeker wanneer je onervaren bent en het stuur niet durf te laten varen, dan is dit aan te raden. Wanneer je het stuur goed vasthoudt, heb je het in principe niet nodig.

7. Fiets op de bult

Vaak is het bij een kasseistrook het beste om op de ‘bult’ te rijden, dus bovenop de bolling. Dit is vaak precies in het midden van de kasseistrook. Dit is zo ontstaan omdat tractoren en auto’s de kasseien aan de zijkanten naar beneden drukken waardoor de stenen nog verder uit elkaar liggen. Heel soms liggen ze beter aan de zijkant dan kun je beter daar rijden. Maar natuurlijk niet smokkelen door op het kantje te gaan rijden.

(artikel gaat verder onder foto)
cobbles wielrennen kasseien tips midden bultFiets in het midden, op de bult

8. Houd je stuur op het rechte deel vast

Voor de meeste mensen is het makkelijkste om de handen bovenop het stuur te houden. Niet op de remgrepen, maar op het rechte deel. Hierdoor kom je iets meer rechtop te zitten en is het makkelijk om het stuur een beetje te laten varen. Je kunt je handen ook onder in de beugels doen als je echt hard wilt gaan. Dan is het wel iets moeilijker om je stuur zijn eigen weg te laten gaan.

(artikel gaat verder onder foto)
cobbles wielrennen kasseien tips stuur midden vasthoudenHoud je stuur in het midden vast

Word lid van onze Strava club

Wil je op de hoogte blijven van Cobbles, je vrienden in de gaten houden of misschien de rest de loef afsteken? Of gratis kaarten winnen voor toertochten en andere events? Word dan lid van onze Strava club, het is helemaal gratis!

Alles over de voorjaarsklassiekers en meer over kasseien

Wil jij jezelf zo snel mogelijk zoveel mogelijk in het voorjaar onderdompelen (ook al is het buiten -5)?

Check al onze artikelen over het voorjaar

Wat ooit begon met de Rabo Dikke Banden Race mondde uit in koersen, toertochten, veldritten en fietsvakanties. Jeroen geniet ervan hard te trainen, zo nu en dan een koers te rijden en andere renners klaar te stomen voor wedstrijden. Je vindt Jeroen zowel op de weg als in het bos.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×