Skip to main content

Een nieuwe fiets kopen is toch wat anders dan een pak melk halen in de supermarkt. Ondanks dat er ook in melk verschil zit, zitten er in een fiets méér belangrijke verschillen. Zo kan je beginnen met een fiets met een adviesprijs van €599 maar kan je ook gaan voor een fiets met vier nullen. Maar wat zijn nou de verschillen tussen een dure en een goedkope fiets? In deze blog lees je waar je extra voor betaalt. Dit kan je grofweg onderverdelen in 4 groepen:

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

 • Zondag 9 juni 2024
 • 90/120/150km uitgepijlde route
 • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
 • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

 • Zondag 3 maart 2024
 • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
 • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
 • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven
 1. Fietsframe en voorvork
 2. Schakel- en remgroep
 3. Wielen en banden
 4. Afmontage

#bmc #teammachine #slr03 #shimano #105 #pro #opbouwen #cycling #strava

A post shared by Ruurd Faas (@ruurdfaas) on

1.     Fietsframe & voorvork

Het frame bepaalt grotendeels hoe jij op de fiets zal zitten. Dit dient dan ook aan te sluiten bij jouw lichaam. Een deal voor een fiets kan nog zo mooi zijn, maar als het niet bij jou past is elke euro teveel! Het verschil in kwaliteit zit hem voornamelijk in het materiaalgebruik. Zo zijn staal en aluminium doorgaans goedkoop en zijn frames van carbon en titanium duurder geprijsd. Het verschil zit hem voornamelijk in het productieproces en grondstofkosten. Hierdoor kunnen fietsproducenten bij het gebruik van aluminium of staal de prijs voor de gehele fiets drukken. Een betere afwerking zie je bij carbon en titanium frames. Doordat hier meer handwerk in zit betaal je dus relatief meer.

Gewicht is dan weer een discutabel puntje. Carbon hoeft namelijk niet per definitie lichter te zijn dan een lichtgewicht aluminium frame. Ook binnen het carbon zitten er namelijk verschillende gradaties van prijs/kwaliteit. Hierbij mag je er doorgaans wel vanuit gaan dat een duurder carbon frame lichter is en dus ook een betere stijfheid tot gewicht ratio heeft. Daarnaast heeft geavanceerder carbon layer-up ook het voordeel dat je een bepaalde stijfheid of flexibiliteit kan meegeven aan het materiaal.

Ga je rijden met een vaste voorvork, zoals iedereen met een racefiets, dan is de materiaalkeus van de voorvork best belangrijk. Een voorvork van carbon geeft namelijk betere dempingseigenschappen. Dempingseigenschappen zijn natuurlijk ook voor een mountainbike van groot belang. Daarom zie je ook daar veel verschil in kwaliteit. Duurdere voorvorken dempen wat soepeler en zijn lichter opgebouwd. Naast al deze materialistische verschillen is en nog een belangrijk verschil, namelijk emotie. Een fiets is voor velen maar een fiets. Maar voor een bepaalde groep is een fiets meer dan dat. En fietsfabrikanten maken door slim gebruik van. Wil je dus een fiets van een wat exclusiever merk, dan zal dat doorgaans ook zichtbaar zijn op het prijskaartje.

2.     Schakel- en remgroep

Dit is vrij simpel. Een duurdere schakelgroep, van hetzelfde merk, presteert beter. Dit zit hem voornamelijk in de soepel- en directheid van het schakelen. Daarnaast heeft een duurdere groep vaak lichtere componenten. Zo kan je weer met minder gewicht de weg op of het bos in.

Remmen volgen vaak in de lijn van de schakelgroep. Tenminste… bij racefietsen. Bij mountainbikes zijn remmen een ander verhaal. Hier zie je ook nog wel eens remmen van merken die geen schakelgroepen maken. Maar veelal is de kwaliteit van de rem, die standaard gemonteerd zit, in lijn of één trede lager dan de kwaliteit van de schakelgroep die op de fiets zit. Hierbij kan je aanhouden dan een goedkopere rem slechter doseerbaar is en minder remkracht heeft ten opzichte van een duurdere rem.

cobbles verschil duur goedkoop tekst

3.     Wielen en banden

Je wiel-bandcombinatie kan je fiets breken of maken. Zo heb ik ooit een wielset gehad die zo slap was, dat ik tijdens de sprint het wiel tegen de remblokken aantrok. Comfortabel was het wel… Dit is dan ook gelijk een goed voorbeeld want doorgaans zijn goedkope wielsets wat slapper en dus comfortabeler. Duurdere wielsets zijn dan weer wat stijver en dus directer. Daarnaast heb je ook hier de strijd tussen de 2 titanen. Carbon en aluminium. Carbon wielsets kunnen lichter opgebouwd worden dan aluminium wielsets. Daarnaast wil het oog ook wat en is een carbon wielset met een hoge velg toch wel mooi in je fiets. Jammer genoeg zie je ook bij de wielen dat carbon wat prijziger is.

Daarnaast heb je nog de banden. Daar kan ik veel over zeggen maar daar is gelukkig ook al veel over gezegd. Zo is er een blog over racefietsbanden en een blog over mountainbikebanden. Kort samengevat kan je stellen dat een goedkopere band meer rolweerstand creëert maar door het hardere rubber wel duurzamer is. Daarnaast is een duurdere band ook vaak soepeler van materiaal wat zorgt voor meer grip en ook comfort.

4.     Afmontage

Bij het woord afmontage kan je natuurlijk ook denken aan de schakel- en remgroep. Dit valt er immers ook onder. Gezien we die al hebben gehad gaan we door de laatste onderdelen om de fiets compleet te maken. Hierbij kan je denken aan een zadel(pen), stuur(pen), grips of stuurlint. Bij grips en stuurlint zie je vaak dat goedkopere fietsen een wat meer plasticachtig materiaal gebruiken. Dit is niet per se slecht, maar je moet er van houden. Daarnaast is het belangrijk dat het zadel en stuur wat je aanschaft past bij jouw wensen en/of behoeften. Ook hier zie je dat duurdere zadels en sturen gemaakt worden van carbon om tot een zo laag mogelijk fietsgewicht te komen. Een zadelpen van carbon geeft wel echt een meerwaarde. Hier kan je namelijk veel comfort uit verkrijgen. Een stuurpen van carbon zie je niet veel. Belangrijker is dan ook dat de juiste lengte op jouw fiets gemonteerd zit.

Samenvattend kan je dus stellen dat een duurdere fiets verkregen wordt uit duurdere materialen. Dit zorgt voor een lager totaalgewicht en ook een betere stijfheid tot gewichtsratio. Een duurdere fiets zal soepeler rollen en schakelen. Maar waar ligt voor jou de grens? Wil je meer informatie over de aankoop van een mountainbike? Lees dan ook deze blog. Wil je beginnen met racefietsen? Dan kan je met deze blog weer wat verder uit de voeten.

Word lid van onze Strava club

Wil je op de hoogte blijven van Cobbles, je vrienden in de gaten houden of misschien de rest de loef afsteken? Word dan lid van onze Strava club, het is helemaal gratis!

 

Krachtpatser van origine, maar buiten werd Ruurd gegrepen door het fietsvirus. Het Zeeuws-Vlaamse polderstoempen verruilde hij voor het Gelderse klimmen. Je vindt Ruurd in het bos, op de weg en het terras, in zijn eeuwige zoektocht naar nieuwe speciaalbiertjes.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×