Skip to main content

Een verstandige wielrenner of mountainbiker gaat voorbereid op pad. Je zorgt dat je het juiste eten en de juiste benodigdheden in je achterzakje hebt zitten. Een van die benodigdheden is een goede multitool. Maar wat zit er allemaal op een goede multitool? Bas neemt je mee in een goede voorbereiding.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Wat moet een multitool allemaal kunnen?

Het antwoord is eigenlijk heel simpel: alles wat onderweg eventueel los zou kunnen gaan of bijgesteld moet worden moet je met een multitool vast kunnen draaien of kunnen repareren. Daarnaast moet een ie ook licht en compact zijn, zodat je er geen last van hebt tijdens het fietsen. Vaak is het een beetje een afweging tussen gewicht, prijs en het aantal functies. Met een simpele multitool heb je vaak al genoeg mogelijkheden om wat eenvoudige dingen af te stellen. Ga je ook lange fietstochten maken en ben je volledig op jezelf aangewezen om weer thuis te komen? Dan is het slim om een uitgebreidere variant te kopen.

Wat moet er op een simpele variant zitten?

Voor de meeste racefietsen en mountainbikes zijn enkele inbussleutels en een platte en kruiskop schroevendraaier al genoeg. Inbus 2, 2.5, 3, 4, 5, 6 zijn veel voorkomende maten. Wanneer je deze hebt kun je meestal al veel dingen vastzetten mocht dat nodig zijn.

cobbles bikepacking essentials multitoolEen uitgebreidere variant kan je tijdens een verre rit uit de problemen helpen

Wat moet er op een uitgebreidere variant zitten?

De grootste meerwaarde van een uitgebreidere multitool is de kettingpons. De kans dat je ketting kapot gaat is heel klein, maar mocht het toch gebeuren, dan ben je blij dat je een kettingpons hebt. Ook zitten er op een uitgebreidere multitool vaak meerdere inbusopties, zoals een extra 8mm inbussleutel om je pedalen te monteren. Sommige merken maken gebruiken van torx schroefjes om onderdelen zoals stuurpen, stuur, zadelpen te monteren, let erop dat je dan kiest voor een multitool met bijbehorende torx sleutels. Ook kan een spaaksleutel handig zijn mocht één van je spaken los gaan. Let wel op dat je maat van je spaaknippels ook de maat is van de spaaksleutel.

Tot slot: een kleine waarschuwing

Veel onderdelen, met name carbon onderdelen, hebben specifieke aandraai momenten en moeten daarom met een momentsleutel vastgedraaid worden. Wanneer je een inbussleutel gebruikt, moet je op gevoel de boutjes vast genoeg aandraaien. Draai je ze te hard aan, beschadig je misschien je fiets. Wanneer je onderweg bent moet je dus extra voorzichtig zijn om onderdelen niet te vast aan te draaien, zo voorkom je schade aan het carbon.

Word lid van onze Strava club

Wil je op de hoogte blijven van Cobbles, je vrienden in de gaten houden of misschien de rest de loef afsteken? Word dan lid van onze Strava club, het is helemaal gratis!

Gerelateerd artikel

Cobbles koerspetje achterzakje gerelateerd

Als jongen van twaalf begon hij met wedstrijden. Nu gaat Bas alleen nog recreatief op pad, maar hij houdt nog van een uitdaging. Bas rijdt als avonturier graag lange ritten op de racefiets en onderhoudt in de winter zijn conditie op een singlespeed mountainbike.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×