Skip to main content

Fietsen is fantastisch, dat weten we allemaal. Maar hoe zorg je ervoor dat je kan fietsen met je vriend(in)? Frans geeft je een aantal praktische tips.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

De wekker gaat om half 6, op een zondag ochtend. Voorheen hoorde ik geklaag, nu staat mijn ‘significant other’ meteen te trappelen; we mogen fietsen! We doen onze kleding aan, eten een havermoutje en checken nog even de windrichting en buienradar. De banden gaan vol en we begeleiden onze fiets naar de straat. Een rondje van 110 km wordt het vandaag, mijn dame gaat voor het eerst boven de 100! Hoe anders was dat eerst, toen de wekker nog geklaag opriep. Toen ze me voor gek verklaarde dat ik 140 km ging fietsen. Maar -zegt ze nu- stiekem was ze toen al een beetje jaloers. We hebben het er 110 km lang over gehad, zo kom ik tot deze tips:

Tip 1: Zorg voor verhalen!

In al je ritten die je maakt, maak je ondertussen een hoop mee. Tenminste, dat is het idee. En als je meer dan 2 uur weg bent geweest van je significant other, dan is het op zich wel beleefd om te vertellen wat je hebt meegemaakt (dus meer dan: we hebben een stukje gefietst). Vaak zijn de dingen die je meemaakt namelijk leuker dan dat je zelf denkt! Zo kwamen mijn fietsmaat en ik bijvoorbeeld een rivier tegen, tijdens een rit van 180 km. Strava stuurde ons hier gewoon overheen, zonder te vermelden dat we met een pont moesten oversteken. En oh ja, die pont kostte €2,-. En nee, ze hadden geen pinautomaat. Waarom kostte die pont €2,- ? Omdat op een zondagmorgen er dus 2 mensen deze pont bedienden: één om de pont te besturen, de ander om het geld te innen. Maar gelukkig was daar een barmhartige man die ons wel verder wilde helpen. Maar ja, hoe betaal je zo’n man terug, want die man zou ik natuurlijk nooit meer tegenkomen! Hij gaf me de opdracht voor dat bedrag een boeket voor mijn vriendin te kopen, dan beschouwde hij de schuld betaald. Toen ik thuis kwam, ben ik eerst een bloemist gaan zoeken. Zo kwam ik met bloemen en een goed verhaal binnen!

Tip 2: Zorg voor een fiets.

Wielrennen is een dure sport om zomaar mee te beginnen. Je hebt minstens een fiets, kleding, een helm en schoenen nodig. Probeer dat maar eens onder de €1000,- te doen. Dat maakt het een grote stap, die je niet zomaar neemt. Dus om te fietsen met je vriend(in), moet je ervoor zorgen dat je al een fiets hebt. Dan maak je de start wél aanlokkelijk. Dat hoeft natuurlijk geen nieuwe Specialized Tarmac met Sram onderdelen te zijn. Een instapmodel is niet alleen vriendelijk voor je portemonnee, het leert ook een gezond respect aan voor het duurdere segment. In mijn geval was er een prachtige rode Gazelle stalen racer in mijn bezit gekomen, via een erfenis van mijn oom. Hij had lang in de schuur gestaan dus was flink stoffig, maar de onderdelen waren nog goed.

Een volgende tip is dan: maak de fiets schoon! Zorg dat je partner op een mooie schone fiets begint, die niet piept en kraakt, maar gewoon soepeltjes rijdt. Want in je eerste rit wil je haar natuurlijk laten ervaren hoe licht zo’n fiets eigenlijk trapt en hoe heerlijk het is om met weinig moeite al erg snel te gaan.

Tip 3: Help haar met de aanschaf van haar kit.

Wielrenners zijn ijdele mensen. Dat is een prima gegeven, want er goed uitzien op de fiets is voor velen (voor mij in ieder geval wel) net zo belangrijk als hard fietsen. Een mooie zwarte broek, goed koersshirt en matchende sokken (of witte) en je bent al een heel eind. Vroeger was het moeilijk om een goede goedkope kit te vinden en moest je snel uitwijken naar de duurdere sets. Tegenwoordig valt dit wel mee. Ik ga vloeken in de kerk, maar kan vertellen dat verschillende budget-sportwinkels tegenwoordig ook nette shirts aanbieden. Probeer bijvoorbeeld eens de DHB reeks van Wiggle, daar kun je voor relatief weinig geld al een complete en stoere set kopen. Nu ben ik nogal van ‘de regels’ en regel #3 gaat hier zeker op. Je moet haar wél goede tips geven, en ook aangeven dat sommige dingen ‘gewoon zo zijn’. Op de vragen ‘waarom dan’ die daarop volgen blijf je simpelweg herhalen: zo is het nou eenmaal.

Tip 4: Stapje voor stapje.

Doe het rustig aan! Hoewel ik net nog de regels noemde, is het niet altijd handig om deze al streng te hanteren bij een beginnende wielrenner. Take it easy: doe het stapje voor stapje. Dat begint al bij de eerste rit. Maak niet je gebruikelijke rondje, want die is waarschijnlijk te lang. En rijdt niet je gebruikelijke tempo; dat is waarschijnlijk te hard. Het vergt wat inschatting om de afstand de eerste keer goed in te schatten. Is je vriend of vriendin al een ervaren (duur)sporter? dan kun je iets boven de 40 km prima doen. Maar is je vriend of vriendin helemaal geen sporter, ga dan niet verder dan 30 km. Maak een route die zo mooi mogelijk is, we zijn immers aan het verleiden, niet waar?! Dus een route in het buitengebied, langs het water etc. Leer hem of haar langzaam alle dingen. Zeg dat het niet om tempo, maar om uithoudingsvermogen gaat. Dus niet te snel in het begin, houd wat over voor het einde. Leg cadans uit en geef haar de tijd om dit onder de knie te krijgen. Het allerbelangrijkste advies in dit stadium is: heb geduld!

Tip 5: Stel een doel!

Een doel helpt iedereen om meer op de fiets te stappen. Als het doel wegvalt is het altijd moeilijker om te gaan fietsen als het koud, nat of glad is. Maar als je een doel hebt, ga je eerder een rondje fietsen, of krijg je wél je vriend of vriendin mee. Het fietsen wordt dan al serieuzer. Een col beklimmen vind ik persoonlijk het beste doel. Een col is zwaar, maar vaak ook juist heel erg mooi om mee te mogen maken. Je hebt prachtig uitzicht tijdens het ploeteren, wat wil je nog meer?! Werk naar de col toe. Dat betekent: genoeg kilometers op het vlakke, en ook wat klimmetjes van tevoren. In mijn geval reisden we naar Italië en hebben daar rond het Gardameer gefietst.


Mooie uitzichten helpen! Zoals deze bij de Brasa Schlucht!

Uiteindelijk begeleid je hem of haar naar het uiteindelijke doel, de berg! Bedenk dat het tijdens die klim eens een keer niet om jouw strijd tegen de berg gaat, maar om háár strijd tegen de berg. Jij zal in ieder geval niet de toptijd wegzetten, want als je jouw vriendin achterlaat, hoor je dat nog wel een paar weken. Doe rustig aan, bespreek het uitzicht en wees steunend. Dat betekent dus ook niet teveel coachen; er is niets irritanters dan zitten ploeteren en ondertussen iemand naast je hebben die zegt ‘zwaar hè’ terwijl die persoon geen druppel zweet heeft. Er is niks zo gaaf dan uiteindelijk hier uitkomen:

Word lid van onze Strava club

Wil je op de hoogte blijven van Cobbles, je vrienden in de gaten houden of misschien de rest de loef afsteken? Word dan lid van onze Strava club, het is helemaal gratis!

cobbles gerelateerd 10 tips eerste rit wielrennen

 

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×