Skip to main content

Wil jij dé perfecte mountainbike banden voor gebruik in Nederland monteren? In deze gids vertelt expert Ruurd alles wat je wil weten over cross-country mountainbike banden: bandbreedte, profiel, grip, etc.

Waar het bij racefiets banden vooral om rolweerstand draait is dit bij mountainbiken slechts een onderdeel waar de band aan moet voldoen. Wanneer je offroad rijdt is controle veel belangrijker. De juiste mountainbike banden kiezen is ook iets gecompliceerder dan bij een racefiets. De weersomstandigheden en de ondergrond hebben bij mountainbiken een belangrijke invloed op je bandenkeuze. Zo heb je bij een droge ondergrond minder noppen nodig dan bij een modderige ondergrond. Deze blog zal je alle belangrijke aspecten uitleggen die jij nodig hebt om een goede band te kiezen.

INHOUD

Snel informatie in deze mountainbike banden gids zoeken? Ga naar één van de volgende onderdelen:

1. STAPPENPLAN: WELKE MOUNTAINBIKE BANDEN MOET IK KOPEN?

Stap 1: nop

Kijk goed naar welk soort nop voor ‘jouw’ ondergrond het meest geschikt is. Neem voor je voorband net wat grovere noppen dan voor je achterband.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

 • Zondag 9 juni 2024
 • 90/120/150km uitgepijlde route
 • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
 • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

 • Zondag 3 maart 2024
 • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
 • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
 • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Stap 2: bandbreedte

Kies een bandbreedte. Doorgaans is dit ongeveer 2,25’’. Voor mag eventueel een fractie breder dan achter.

Stap 3: soepelheid

Kies de soepelheid van de band. Wil je soepel kies dan voor een band met een TPI van 60 á 70 en minimaal 3 soorten compound. Wil je dit niet? Kies dan voor minder.

Stap 4: tubeless

Bepaal of je tubeless wilt kunnen rijden. Hier moet je band namelijk voor geschikt zijn.

Stap 5: bestellen

Kijk waar je de band, die aan jouw eisen voldoet, kan bestellen. En het liefst voor een scherpe prijs natuurlijk.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

2. BANDBREEDTE

Om je bandbreedte te bepalen zijn er 3 belangrijke onderdelen:

 • Interne velgbreedte
 • Inbouwruimte op je voorvork en achterbrug
 • Ondergrond

2.1 Interne velgbreedte

Over het algemeen kun je stellen:

Een brede band/velgcombinatie zorgt voor meer grip

Als je wil bepalen welke mountainbike banden de juiste voor jou zijn, begin je dus bij de interne velgbreedte. Gemiddeld is dit zo’n 20 á 22mm bij een crosscountry wiel. Een bredere interne velgbreedte kan je een stabieler gevoel geven in de bocht, maar resulteert in wat meer roterend gewicht. Monteer je een te brede band voor je velg? Dan kan je band eraf rollen, oftewel ‘burpen’.

(Tekst gaat verder onder afbeeldingen)

De interne en externe velgbreedte

Een te brede band i.c.m. een te smalle velg kan eraf rollen, ofwel ‘burpen’

Hieronder vind je een tabel met interne velgbreedte en aanbevolen bandbreedte. Let er wel op dat de bandbreedte in inch is aangegeven. Het metrisch stelsel moet bij de mountainbikebanden nog intreden. Even voor de beeldvorming: 1 inch = 2,54cm.

(Tekst gaat verder onder afbeelding)

De interne en externe velgbreedte

2.2 Inbouwruimte frame

De inbouwruimte van je frame is het tweede aspect van de bandbreedte. Wat kan je fiets aan? Doorgaans passen banden tot 2,6” zeker in je frame. In de meeste gevallen monteer je een band tussen de 2,1” en 2,35”. Voor deze maten hoef je dus niet je frame te gaan nameten.

Voor de keus van je bandbreedte in verband met de inbouwruimte van je frame, is ook de velgbreedte van belang. Dit komt doordat je velgbreedte bepaalt hoe de band op je velg bolt. Om te bekijken of het past, kun je gewoon even kijken welke banden je op je huidige velg hebt liggen en vervolgens kijkt hoeveel ruimte je overhoudt. Wanneer je een grotere band kiest, zorg dan dat altijd wat ruimte overblijft voor het vervormen van de band. Tijdens het mountainbiken vervormt je band en bij te weinig ruimte kan je band tegen je vork/achterbrug schuren. Zonde van je materiaal!

2.3 Ondergrond

Tot slot is ondergrond van belang. Op rulle ondergronden, zoals op het zand bij strandraces, heb je meer oppervlakte nodig om wegzakken te voorkomen. Heb je een harde ondergrond? Dan kan je juist weer kiezen voor een wat dunnere band.

Bekijk ook de tabel verder naar onder in deze gids, voor een groot overzicht met de meest gebruikte mountainbike banden en hun rijeigenschappen op verschillende ondergronden.

3. WIELMAAT

Aan een beslissing over mountainbike banden gaat natuurlijk een beslissing over wielmaat vooraf. Momenteel rijden we op 26, 27,5 en 29” wielen. Daarnaast bestaat er ook nog 27,5+ en 29+. Een 27,5+ heeft de omtrek van een 29er, door het gebruik van een veel bredere velg en band (meestal zo’n 2,8” – aardig breed dus). Verder is het enige wat je hier moet weten logisch: monteer geen band voor een 26er op een 29er, etc. Geen rocket science hier dus.

4. NOPPEN / PROFIEL

De noppen bepalen voor het grootste deel de grip van je band. Je kan bijna zeggen:

Hoe groter de noppen, hoe meer grip

Bijna, want grote noppen willen zich nog wel eens ingraven. Zo zal een band met veel nop op een mulle ondergrond, zoals zand, zich ingraven. Daarnaast heb je met een grovere nop ook de kans dat je veel vuil oppakt. Dit vuil kan vervolgens tegen je frame aan slaan. Bigger is dus niet altijd better. Heb je te maken met veel modder? Dan helpt een band met grovere noppen je grip te behouden. Een ander belangrijk aspect van de nop is het rubber, maar daarover later meer.

4.1 Tabel: welke mountainbike banden zijn ideaal voor welke ondergond?

In de onderstaande tabel zie je een overzicht van de meest bekende banden(merken) met de daarbij aanbevolen ondergrond. Niets in natuurlijk onmogelijk maar de juiste band kan je wel helpen sneller te zijn! Neem het rood dus met een korreltje zand.

Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de tabel met 48 populaire mountainbike banden en de ondergrond waarvoor ze geschikt zijn. Je vindt er bijvoorbeeld de Schwalbe Furious Fred, Thunder Burt, Racing Ralph, Rocket Ron, Nobby Nic, Maxxis Thread Lite, Aspen, Ikon, Crossmark, Ardent Race, maar ook banden van Continental, Bontrager, Vittoria, Michelin, WTB, Hutchinson en Specialized.

(Tekst gaat verder onder afbeelding)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang de tabel met 48 populaire mountainbike banden en voor welke ondergrond je ze kan gebruiken.

Notabene: in de tabel zie je dat voor een losse en een verharde ondergrond dezelfde band wordt aangeraden. Dat komt omdat je voor een losse ondergrond geen noppen, maar oppervlakte nodig hebt. De breedte van de band is hier dus belangrijk. En op de weg heb je ook geen noppen nodig, vandaar.

5. GRIP

Grip wordt bepaald door vijf dingen:

 • De noppen
 • Het soort rubber
 • De luchtdruk in je band
 • Velgbreedte
 • Bandbreedte

Het is de combinatie van deze vijf dingen die ervoor zorgt dat jij offroad voldoende grip hebt. De nop, velg en bandbreedte hebben we zojuist al geadresseerd. Nu is het dus tijd voor het rubber.

5.1 Rubber

Mountainbike banden worden gemaakt met verschillende soorten rubber. Elke fabrikant heeft zijn eigen compound (een samenstelling van verschillende soorten rubber). Bij de wat betere banden worden soms wel vier verschillende compounds gebruikt. Zo kan je op elke plaats van de band het juiste rubber krijgen! Kies je een band met drie of vier compounds? Dan heb je goeie sloffen onder je fiets!

5.2 TPI: threads per inch

Naast de aantal compounds is ook nog de TPI, oftewel threads per inch, van belang. Het is eigenlijk vrij simpel:

Hoe hoger de TPI hoe soepeler de band.

Doorgaans hebben mountainbikebanden een TPI tussen de 30 en 70, maar er zijn ook banden met een TPI van 400. Banden met een hoge TPI hebben een wat dunnere wand, wat de band mooier laat vervormen (over stenen, wortels, etc). Een goede vervorming van de band zorgt voor meer grip. Een nadeel van een hoge TPI is wel dat ze sneller slijten. Dit komt doordat de vezels per inch veel fijner zijn.

(Tekst gaat verder onder afbeelding)

Uitvergroting van 27, 60 en 120 TPI

5.3 Bandendruk

Tot slot is voor de grip je bandendruk van belang. Over het algemeen kun je zeggen:

Een lagere bandendruk geeft meer grip

Maar te laag is ook niet wat je wil. Een algemeen advies over welke bandendruk voor jou ideaal is, is vrij lastig te doen. Gelukkig zijn er wat slimmeriken geweest die een formule gemaakt hebben. Klik hier om te berekenen wat jouw ideale bandendruk is.

Gezien er veel lucht in een band zit kan de druk ook nog variëren als je van kamer- naar buitentemperatuur gaat. Wanneer je je banden binnen oppompt en buiten is het 10 graden kouder, dan moet je zo’n 0,05 bar extra pompen om buiten dezelfde druk te behouden. Rekenvoorbeeld: Het is binnen 21 graden en buiten 1 graad. Dan is bij de meesten de rekensom snel gemaakt en gaan voor de kachel zitten. Maar wil je dan toch echt naar buiten met 1,6 bar in je banden, dan moet je er dus 1,7 á 1,8 bar in pompen om op de juiste druk te komen. Geen zin om te rekenen?

Over het algemeen kun je een bandendruk van zo’n 2 bar aanhouden.

Rij je tubeless, dus zonder binnenbanden, dan kun je daar 0,4 bar van aftrekken. Daarnaast zet je je voorband iets zachter dan je achterband. Dit geeft je namelijk meer controle offroad. Meer over waarom je tubeless zou moeten rijden lees je bij punt vijf en zes. Het rijden met minder druk is dus al één van de vele voordelen.

6. LEKBESTENDIGHEID

6.1 Tubeless

Laten we hier beginnen met tubeless. Tubeless rijden betekent dat je geen binnenband gebruikt. In plaats daarvan wordt er wat vloeibare latex in de buitenband gegoten voor deze op de velg gemonteerd wordt. Overigens moeten zowel de velg als de band geschikt zijn voor tubeless rijden, dit is niet altijd het geval.

Het grote voordeel van tubeless rijden is de lekbestendigheid. Rijd je lek? Door de druk spuit de vloeibare latex door het gaatje, wat daardoor automatisch gedicht wordt (mits het gat niet te groot is). Geen gedoe meer met binnenbanden in je achterzakje en onderweg wisselen dus.

Door de afwezigheid van een binnenband heb je dus ook geen kans meer op snakebites (waarbij de velg de binnenband ‘doorbijt’, als je bijvoorbeeld hard over een steen rijdt).

Check ook dit blog over tubeless rijden.

6.2 Skinwall

Sommige banden zijn uitgerust met een skinwall. Dit betekent dat de wang van de band extra beschermd is tegen lekken. Een lek op de wang kan voorkomen door tegen scherpe voorwerpen als stenen of grote doorns te rijden.

6.3 Licht = zwak

Vaak kan je er ook wel vanuit gaan dat hoe lichter de band is hoe minder lekbestendig de band is. Verder heeft elk merk zijn eigen lekbestendigheid. Zo is Vittoria begonnen met grafeen in de band te verwerken, een licht materiaal met een goede lekbestendigheid.

6.4 Luchtdruk

Tot slot bij lekbestendigheid de luchtdruk van de band van belang. Als je band niet te hard opgepompt is kan de band zich vervormen naar de omgeving. Een goede vervorming kan ook zorgen voor minder lekke banden.

7. ROLWEERSTAND

Zoals jullie misschien wel al doorhebben ben ik groot fan van tubeless rijden op de mountainbike. Ook bij het topic rolweerstand is tubeless rijden een voordeel.

Bicycle Rolling Resistance heeft onderzoek gedaan naar de invloed van het gebruik van een butyl, latex of tubeless band. De belangrijkste waarde hier is de 25PSI (1,72 bar). De resultaten zie je hieronder.

(Tekst gaat verder onder afbeelding)

Rolweerstand van verschillende soorten binnenbanden, op verschillende bandendruk

Klik hier om de rolweerstanden van verschillende banden te bekijken, op de site van Bicycle Rolling Resistance. Let bij deze info er wel op dat je niet moet kijken naar de 45 (3,1 bar) en 55 PSI (3,8 bar). Zoveel druk gebruik je bij mountainbike banden nooit. Onthoudt ook dat rolweerstand niet alles is. Als je Bicycle Rolling Resistance moet geloven zou je namelijk het beste rijden met een Schwalbe Big One. Maar als je vervolgens naar de tabel verder naar boven in deze gids kijkt, is deze band niet geschikt in nattige/modderige omstandigheden. Je zou kunnen stellen dat een grovere nop meer rolweerstand geeft. Bij het kiezen van een band verkies je bij voorkeur grip boven rolweerstand.

8. BANDCOMBINATIES

Veel mountainbikers kiezer ervoor om op het voorwiel een andere band te monteren dan op het achterwiel. Op je voorwiel wil je eigenlijk wat meer grip dan op je achterwiel. Dit kan op drie manieren:

 • Aan de voorkant een bredere band dan achter
 • Aan de voorkant een soepelere compound dan achter
 • Aan de voorkant een grovere nop dan achter

Meestal wordt voor de laatste optie gekozen. Echter blijft dit een persoonlijke kwestie. Daarnaast kun je natuurlijk ook voor een combinatie van de drie gaan. Éen groot circus van opties dus.

8.1 Populaire combinaties van mountainbike banden voor in de Benelux

Hieronder vind je van de drie meest bekende merken een combinatie die geschikt is om in de Benelux rond te scheuren.

(Tekst gaat verder onder afbeelding)

Combinaties van Rocket Ron, Racing Ralph, Ardent Race, Ikon, X-king en Raceking

Notabene: dit zijn algemene combinaties. Voor hele droge of modderige omstandigheden zijn er dus snellere combinaties. Die kun je zelf samenstellen door de tabel onder ‘grip’ te gebruiken. Ga je veel in de modder fietsen? Gebruik de voorband van hierboven als achterband; de voorband vervang je vervolgens voor een band die ik als groen gemarkeerd heb bij de kop modder. Ga je (voornamelijk) onder droge omstandigheden fietsen? Gebruik de aanbevolen achterband als voorband en kies als achterband een band kiezen die ik aanbeveel voor zowel een verharde als een droge bosgrond.

WORD LID VAN DE COBBLES STRAVA CLUB

Wil je op de hoogte blijven van Cobbles, je vrienden in de gaten houden of misschien de rest de loef afsteken? Word dan lid van onze Strava club, het is helemaal gratis!

GERELATEERD ARTIKEL

Je hebt inmiddels wel door dat tubeless rijden bijna een must is voor iedere mountainbiker. Lees hier over waarom tubeless zo geweldig is:

Krachtpatser van origine, maar buiten werd Ruurd gegrepen door het fietsvirus. Het Zeeuws-Vlaamse polderstoempen verruilde hij voor het Gelderse klimmen. Je vindt Ruurd in het bos, op de weg en het terras, in zijn eeuwige zoektocht naar nieuwe speciaalbiertjes.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×