Skip to main content

We nemen allemaal onze telefoon mee tijdens onze ritten, om te navigeren of in geval van nood. Bas geeft een aantal opties om je telefoon op je stuur te monteren.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Waarschijnlijk heb je hem altijd bij je als je gaat fietsen: je telefoon. Je neemt misschien niet op tijdens de sprint, maar het is toch handig wanneer ie je hem bij je hebt. Bijvoorbeeld om fiets-selfies of video’s onderweg te schieten, of gewoon voor het vastleggen van je rit op Strava. Of in geval van nood natuurlijk. Wanneer je je telefoon gebruikt om te navigeren (check ook onze tips voor het plannen van een route), is het natuurlijk super onhandig om hem steeds uit je achterzakje te moeten halen. Hoe neem je hem dan wel makkelijk mee?

Er zijn eigenlijk twee manieren om je telefoon mee te nemen en die hangen af van wat je ermee wilt: navigeren of alleen voor noodgevallen. In dat laatste geval kun je hem (in een drybag) in je achterzakje of zadeltasje stoppen. Wanneer je je telefoon als fietscomputer gebruikt is het ideaal om hem op je stuur te hebben, voor maximale zichtbaarheid. Let wel even op je batterijduur.

Wat kun je met je telefoon als fietscomputer?

Waarschijnlijk is iedereen hier wel bekend met Strava. Sommigen van ons misschien zelfs teveel. Met dit soort apps kun je je ritten tracken en delen met je vrienden. Je kunt ze ook gebruiken om te navigeren, live segmenten (alleen Strava of course) aan te zien komen – voor de echte KOM jagers en je gemiddelde snelheid te zien. Strava gebruikers met een premium abonnement kunnen ook hun actuele snelheid zien. Met de app van fietstijden.nl kun je standaard je ritstatistieken live zien: snelheid, afstand, calorieën, etc. Sommige fabrikanten met eigen stuurhouders hebben ook een eigen app, bijvoorbeeld Topeak. Met deze apps kun je vaak je actuele en gemiddelde snelheid zien en soms hebben ze nog wat extra functies. En dan is er uiteraard altijd nog Google Maps als alternatief voor navigatie.

(tekst gaat verder onder afbeelding)
cobbles fietslamp kopen lezyne lite drive 700 xl strip drive test stravaRuurds Strava rit toen hij Lezyne fietsverlichting testte

Het nadeel van je telefoon op je stuur

Het nadeel van het gebruiken van je telefoon als fietscomputer is de beperkte batterij van je telefoon. GPS vreet batterij, dus je telefoon zal na een rit van een paar uurtjes nagenoeg leeg zijn, zelfs op een volle batterij. Bij zonnig weer moet je waarschijnlijk ook nog eens de helderheid van je scherm maximaal zetten, waardoor je batterij nog sneller leeg gaat.

Hoe neem je je telefoon mee op de fiets?

Het gemakkelijkste is om hem op het stuur of de stuurpen te monteren. Daarvoor zijn tegenwoordig hele handige ridecases, hoesjes voor je telefoon en direct mount bevestigingen. Met deze is je telefoon waterdicht en toch kun je je touchscreen nog bedienen. Nu kun je tijdens het fietsen alle gegevens zien die je nodig hebt. Bij de meeste opties uit de onderstaande categorieën zijn meerdere mogelijkheden voor bevestiging mogelijk: met een tiewrap om je stuurpen, stuur of met een apart balhoofdkapje.

1. Ridecase

Een ridecase is een hoesje om je telefoon zoals je die normaal ook gebruikt, alleen dan met een bevestigingssysteem op de achterkant. Een mooi voorbeeld is de Topeak Ridecase. Met de Topeak Panobike app ben je gelijk voorzien van alle data die je tijdens het fietsen wil zien. Let er wel op dat je een hoesje nodig hebt die perfect aansluit bij je telefoon.

(tekst gaat verder onder afbeelding)
cobbles telefoon op stuur fiets topeak ridecaseTopeak Ridecase

2. Direct mount

Een direct mount systeem gebruikt een adapter op je stuurpen en een bevestigingssysteem wat je direct achterop je telefoon(hoesje) plakt. Een voorbeeld hiervan is Quadlock. Naast ridecases bieden zij ook de mogelijkheid je telefoon te monteren zonder dat deze in een case zit. Niet vallen dus.

(tekst gaat verder onder afbeelding)
cobbles telefoon op stuur fiets quadlockQuadlock direct mount

3. Drybag

Een derde optie is een drybag / hoes. Dit soort systemen systemen bieden de optie om je telefoon gemakkelijk in de hoes te schuiven en dan ben je klaar om te gaan. Hier heb je wat meer speling in de grootte van je telefoon, maar ook hier zijn verschillende maten verkrijgbaar. Het nadeel aan deze optie is dat er een enigszins lomp ding op je stuur zit. Niet voor de echte soigneurs, die geheel volgens de wielercode leven dus.

(tekst gaat verder onder afbeelding)
cobbles telefoon op stuur fiets topeak drybag
Topeak drybag

De drybag biedt wel een mogelijke oplossing voor het batterij-probleem: wanneer je een beetje ruimte over hebt, zou je een platte powerbank achter je telefoon kunnen schuiven. Dan hoef je niet steeds je scherm uit en aan te zetten.

Altijd op blijven letten

Met de telefoon kun je routes volgen, en live segmenten rijden. Blijf wel ten alle tijden goed op het verkeer letten. Zeker voor onze KOM jagers misschien geen overbodige tip!

Wat zijn jouw telefoon-op-de-fiets tips?

Welke apps gebruik jij? Of welke ridecase of hoes? Laat het ons weten via je favoriete social media kanaal: FacebookInstagram of Strava. Of neem contact met ons op.

Liever een echte fietscomputer?

Lees dan ons artikel waarin we verschillende fietscomputers met elkaar vergelijken en voor iedereen een geschikte fietscomputer aanraden:

cobbles accesoires fietscomputer hammerhead karoo gerelateerd

Als jongen van twaalf begon hij met wedstrijden. Nu gaat Bas alleen nog recreatief op pad, maar hij houdt nog van een uitdaging. Bas rijdt als avonturier graag lange ritten op de racefiets en onderhoudt in de winter zijn conditie op een singlespeed mountainbike.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×