Skip to main content

Een fietsvakantie in Italië behoort waarschijnlijk tot de droom van menig Cobbles lezer. Jeroen maakte deze droom werkelijkheid en maakte een geweldige tocht van ruim 1000km en 23.000hm door Noord-Italië!

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Met dank aan onze eigen Nol van Loon voor de mooie foto’s! Ook bedankt aan de rest van de deelnemers, voor de gezelligheid en de mooie ervaring: Jens, Jord, Peter, Pieter, Stef en Tim.

Vergeet ook vooral niet de gave foto’s helemaal onderaan dit artikel!

Op fietsvakantie in Italië

Na mijn bikepacking tocht van vorig jaar ontstond het wilde plan om een epische tocht te maken door de bergen. Dit alles gebeurde natuurlijk onder het genot van een drankje. Later zwakte mijn plannen toch iets af. We kozen voor minder klimwerk, maar wel met voldoende kilometers. Het resultaat? Een epische tocht van ruim duizend kilometer en meer dan 23.000 hoogtemeters door Noord-Italië.

(tekst gaat verder onder afbeelding)
cobbles fietsvakantie italie heenwegDe heenweg, helemaal geen straf

Voorbereiding

Tijdens het eerste en enige overleg voor deze vakantie besloten we dat Jens, medecoureur en fervent klimgeit, de route ging maken. We vroegen hem daarbij om zoveel mogelijk hoogtemeters in de route op mee te nemen. Voor de mensen die Jens niet kennen, hij pakt na een ritje door de Alpen nog even de Stelvio mee als toetje. Jens kwam dus met de volgende route:

(tekst gaat verder onder afbeelding)
cobbles fietsvakantie italie strava routeDe hoogtemeters en kilometers wijken wat af omdat hier de routes naar de verblijfplaatsen niet zijn opgenomen. Daarnaast is Strava altijd iets te positief met het aantal hoogtemeters.

Zwarte zaterdag

Na onze goed geplande autoreis op zwarte zaterdag komen we gelukkig toch zonder al teveel vertraging aan op onze eerste verblijfplaats. Het oorspronkelijke idee was om op campings te slapen, maar de eerste dag veranderde dat plan al: we arriveren bij en slapen in een hotel op 2000 meter hoogte (inclusief zwembad)!

(tekst gaat verder onder afbeelding)
cobbles fietsvakantie italie hotel zwembadOns pittoreske hotelletje

Passo del Rombo

In de eerste kilometers van de rit dalen we rustig af richting Merano. Daarna begint de weg omhoog te lopen en wordt er enthousiast koers gemaakt. Uiteraard denken we niet aan al die kilometers en hoogtemeters die nog op ons pad liggen. Nee, het was tijd om gas te geven! We naderen onze eerste echte klim: Passo del Rombo. Het eerste stuk is relatief vlak, met een loper (maximaal 5% stijgingspercentage) van ongeveer twintig kilometer. Een goede opwarming om vervolgens dertig kilometer met pittige percentages te klimmen. De hoogtemeters eisen gelijk hun tol: de eerste hongerklop is een feit. Even wat euro’s in de parkeermeter gooien dus. Gelukkig hoeven we hierna nog maar 900 kilometer.

Na een stevige lunch zetten we koers richting Bolzano, waar een AirBnB ons opwacht. We hoeven alleen nog even een klimmetje van duizend hoogtemeters te doen…

(tekst gaat verder onder afbeelding)
cobbles fietsvakantie italie lunch bolzanoEven opladen voor de aankomende fietstocht

Passo san Pellegrino

Op de tweede dag van onze fietsvakantie in Italië zijn er nog maar weinig frisse gezichten te bespeuren. Maar niet getreurd, want we zetten koers richting de Dolomieten! Onze bestemming voor vanavond is Predozzo, waar we in de buurt slapen. Dit betekent dat we een bekende klim uit de Giro d’Italia gaan doen vandaag: Passo san Pellegrino. Vol goede moed beginnen we aan de rit, inclusief monsterklim. Ondanks onze dappere poging waren de profs eerder dit jaar toch zo’n tien minuten sneller dan wij.

(tekst gaat verder onder afbeelding)
cobbles fietsvakantie italie san pellegrinoPasso san Pellegrino

Feesten in de Dolomieten

Eenmaal aangekomen in de Dolomieten slapen we twee dagen op de zelfde locatie. Een idee wat we met open armen ontvangen. Het reizen en de lange dagen op de fiets beginnen er toch in te hakken. Toch kunnen we het niet laten om op de vierde dag een feestje mee te pakken. In het dorpje waar we slapen wordt in de zomer blijkbaar iedere dinsdag een feestje georganiseerd, om de moed van onze lotgenoten erin te houden denk ik. Tijdens deze feestelijke avond drinken wij in elk geval vol goede moed op een succesvolle volgende dag.

Eenmaal weer op de fiets blijkt dat we ons de vorige avond iets teveel moed in hebben gedronken. Na een kilometer of twintig stoppen we even en zoeken we wat verkoeling in een beekje. We laden even goed op, want er staat flink wat op het programma deze dag: Passo di Pordio, Passo di Falzarego en Passa di Gau. In totaal 3.300 hoogtemeters.

(tekst gaat verder onder afbeelding)
cobbles fietsvakantie italie beekjeEven de kater eraf spoelen

Kamperen en pijntjes

Om onze kampeerspullen niet voor niets te hebben meegenomen besluiten we toch een dagje te gaan kamperen. Een mooie ervaring. We praten en we lachen en we slapen heerlijk in de buitenlucht. Maar helaas begint de vermoeidheid er toch in te sluipen en met alle opgestapelde pijntjes besluiten we unaniem: vanaf nu alleen nog maar AirBnB.

Gelukkig is de dag na de campingovernachting redelijk makkelijk, met ‘maar’ 2.600 hoogtemeters en klimmen van zo’n zes á zeven procent.

(tekst gaat verder onder afbeelding)
Lekker bivakeren op de camping

Save the best for last

Het beste moet je voor het laatst bewaren en zo geschiedde. Op de één na laatste dag hebben we een tocht van 190km, met 4.000 hoogtemeters gepland staan. Ook zijn we inmiddels weer een stukje lager dan een paar dagen geleden, dus de warmte begint ook weer een rol te spelen: in het dal was het 45 graden! Al met al ontstaan er hier en daar wat frustraties.

Na een lange dag op de fiets komen we om 21:00 uur ’s avonds eindelijk aan bij onze slaapplek. Iedereen was te moe om zelfs maar te kunnen eten.

Het slotakkoord

Na een goede nachtrust staat de laatste etappe voor de deur, de Gavia en de Stelvio. Twee enorme cols om onze vakantie in stijl mee te beëindigen. Het moraal zit er goed in en het gaat verrassend goed bij iedereen. Bovenop de Gavia stoppen we even om een lekker eitje te bakken. Als dat geen goed moraal meer is, weet ik het ook niet meer!

(tekst gaat verder onder afbeelding)
cobbles fietsvakantie italie gaviaEen eitje voor het moraal

Met een goede bodem beginnen we aan de mythische Stelvio, wat een ervaring weer! Eenmaal aangekomen genieten we van een welverdiende nachtrust en gaan we nog steeds moe, maar ook ontzettend voldaan weer naar huis. Fietsvakantie in Italië, een ontzettend zware, maar tegelijkertijd ook een hele mooie ervaring!

Wat was jouw mooiste fiets-ervaring deze vakantie?

Of deed jij ook een fietsvakantie in Italië? Laat het ons weten via je favoriete social media kanaal: FacebookInstagram of Strava. Of neem contact met ons op.

Gerelateerd artikel

Lees ook over de epische bikepacking tocht van vorig jaar, in een week van Italië naar Nederland:

Cobbles bikepacking Italië Nederland

Fotoporn

Check hier nog even wat fotoporn van onze fietsvakantie in Italië.

cobbles fietsvakantie italie vallescobbles fietsvakantie italie vallescobbles fietsvakantie italie passo fedalacobbles fietsvakantie italiecobbles fietsvakantie italie pradellanocobbles fietsvakantie italie sella passcobbles fietsvakantie italie passo fedalacobbles fietsvakantie italie sella passcobbles fietsvakantie italie passo fedalacobbles fietsvakantie italie passo fedalacobbles fietsvakantie italie passo fedalacobbles fietsvakantie italie passo fedalacobbles fietsvakantie italie passo fedalacobbles fietsvakantie italie passo fedala

 

Wat ooit begon met de Rabo Dikke Banden Race mondde uit in koersen, toertochten, veldritten en fietsvakanties. Jeroen geniet ervan hard te trainen, zo nu en dan een koers te rijden en andere renners klaar te stomen voor wedstrijden. Je vindt Jeroen zowel op de weg als in het bos.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×