Skip to main content

Bikepacking is helemaal hot en iedereen doet het op allerlei soorten fietsen, in allerlei verschillende vormen. In dit blog vertelt Jeroen welke fiets het beste is voor welke vorm bikepacking.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Voor je kan bepalen welke fiets je meeneemt tijdens je bikepacking avontuur, moet je een paar dingen bepalen: waar, wanneer en hoe wil je gaan bikepacken? Op basis daarvan kan je inschatten welke fiets en welk ander materiaal je nodig hebt om de tocht te kunnen voltooien.

Welke fiets bij verschillende vormen bikepacking

De eerste keuze die je maakt is de manier waarop je gaat bikepacken. Bikepacking kan namelijk op allerlei verschillende manieren. Je kunt creditcard bikepacken, kamperen, wild kamperen of gebruik maken van ‘warmshowers’. Lees snel verder om te ontdekken wat hier allemaal bij komt kijken.

Welke spullen neem je mee?

Afhankelijk van de manier waarop je wil gaan bikepacken, heb je meer of minder behoefte aan bepaald materiaal. Uiteraard speelt het materiaal dat je tot je beschikking hebt ook een rol bij het maken bij een route. Het is uiteraard niet aan te raden om met een racefiets door de bossen te trekken.

Los van dat het sowieso aan te raden is om zo min mogelijk spullen mee te nemen ontkom je er niet aan om bij kamperen meer spullen mee te nemen. Ook de duur van de reis speelt hierbij een rol, net als het seizoen waarin je gaat bikepacken. Tijdens de zomerperiode heb je gewoonweg minder kleren nodig. Dit wordt dan ook nog deels door de omgeving bepaald. Wil je veel bergop gaan fietsen? Dan neem je het liefst zo min mogelijk spullen mee. Al heb je natuurlijk wel voldoende kleding nodig om jezelf warm te houden wanneer je op grote hoogtes bent.

Hou Cobbles in de gaten voor meer info over welke spullen je absoluut nodig hebt tijdens het bikepacken, hier gaat het volgende bikepacking blog over!

(tekst gaat verder onder afbeelding)

cobbles bikepacking welke fiets racefietsEen racefiets is makkelijk voor credit card bikepacking. Foto: bikepacking.com

Credit card bikepacking: racefiets, crosser of gravelbike

De naam credit card bikepacking zegt al goed wat het is: een toegankelijke vorm bikepacking waarbij je weinig meeneemt en iets meer onderweg uitgeeft. In welke mate je dit doet is natuurlijk nog steeds helemaal aan jezelf.

In mijn vorige blog heb je kunnen lezen dat je voor elke soort fiets een tas kan aanschaffen. Waar je vroeger vaak nog tassen had die zwaar waren of je moest monteren met schroefjes, zijn er tegenwoordig innovatieve opties waardoor je met je carbon racefiets zonder problemen op pad kunt.

Je fiets krijgt tijdens bikepacking vaak heel wat te verduren en een nadeel van je racefiets is dan ook dat er bij een spaakbreuk weinig ruimte is om nog door te kunnen fietsen. Dit kun je voorkomen door een wiel te pakken met 32 of 36 spaken. De kans dat hierbij een spaakbreuk optreedt is een stuk kleiner daarnaast is de slag ook een stuk minder erg als het dan toch gebeurt.

Ook kun je er voor kiezen om voor een cross- of gravelfiets te gaan. Deze hebben meer ruimte bij het wiel en daarnaast is het dan ook nog mogelijk om wat stukken offroad te pakken, wat alles nog een stuk uitdagender maakt.

(tekst gaat verder onder afbeelding)

cobbles bikepacking welke fiets gravel bikeEen crossfiets of gravelbike is redelijk veelzijdig. Foto: bikepacking.com

Kamperen en wildkamperen: mountainbike, gravelbike, crosser

Als je gaat kamperen of zelfs wildkamperen heb je vanzelfsprekend meer spullen nodig. Je hebt je tent, slaapspullen en kookspullen. Het is mogelijk om dit te doen om een fiets met alleen maar tassen die je met klittenband vast maakt. Dit betekent wel dat je dan echt alleen het minimale meeneemt.

Een volbloed racefiets is niet aan te raden als je gaat kamperen. Op een racefiets is namelijk de ruimte voor een stuurtas heel beperkt en dit is juist de ideale plek voor een tent en slaapzak. Een mountainbike of gravelbike is dan ook aan te rijden. Het voordeel is hierbij ook dat nog eens offroad kunt gaan, wat altijd van pas komt bij het (wild)kamperen.

Als je gaat wildkamperen, let dan altijd goed op of dit legaal is in het land waar je gaat bikepacken.

(tekst gaat verder onder afbeelding)

cobbles bikepacking welke fiets mountainbikeEen mountainbike is ideaal voor kamperen. Foto: outdoorinfo.nl

Warmshowers

Wil je niet graag alleen maar kamperen of in hotels zitten? Dan is Warmshowers een mooie oplossing. Warmshowers is een een community waarbij elke bikepacker zijn eigen huis aanbiedt. Je kunt in je account aangeven wat je beschikbaar stelt: je keuken, je badkamer en/ of een slaapplek. Wanneer iemand een aanvraag doet om gebruik te maken van je diensten kun je altijd nog kijken wat je er mee wilt doen.

Het leuke van op deze manier rezien is dat je veel mensen ontmoet en dat jezelf ook iets terug kunt doen voor mensen die zelf onderweg zijn. Het allermooiste is natuurlijk de verhalen die onderling kunt uitwisselen.

Ben jij al eens gaan bikepacken?

Hoe heb je dat toen gedaan? Deel je ervaringen met ons! Laat het ons weten via je favoriete social media kanaal: FacebookInstagram of Strava. Of neem contact met ons op.

Gerelateerd artikel

Wil je weten welke tassen er beschikbaar zijn voor bikepacking? Lees dan hier over de 4 verschillende opties voor bikepacking fietstassen:

cobbles gerelateerd bikepacking fietstassen

Wat ooit begon met de Rabo Dikke Banden Race mondde uit in koersen, toertochten, veldritten en fietsvakanties. Jeroen geniet ervan hard te trainen, zo nu en dan een koers te rijden en andere renners klaar te stomen voor wedstrijden. Je vindt Jeroen zowel op de weg als in het bos.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×