Skip to main content

De Romeinen wisten het al: “Mens sana in corpore sano”, ofwel “een gezonde geest in een gezond lichaam”. Hoewel Juvenalis zei dat je hiervoor moet bidden kun je dat ook op een andere manier bereiken: door te mountainbiken. Ron geeft acht redenen waarom mountainbiken gezond is voor lichaam én geest.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • EARLY BIRDS: Cobbles summer jersey twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

1. Je wordt er fit van

Net als met de meeste sporten train je het lichaam en wordt je fitter. Maar mountainbiken is niet alleen maar trappen. Het is een mooie combinatie van kracht, uithoudingsvermogen, techniek, en coördinatie. Het is niet eenzijdig en dus perfect om op meerdere fronten fitter te worden.

2. Je bent buiten

Buiten zijn is goed voor een mens en buiten in het bos zijn is nog veel beter! En laat het bos nou net de plek zijn waar je gaat mountainbiken. Frisse lucht, groene omgeving, minder afleiding. Dat zorgt voor rust.

cobbles mountainbiken gezond voor lichaam en geest winterOok in de vrieskou buiten zijn doet een mens goed

3. Je voelt je beter

Je kunt meer aan: even de trap oplopen verhoogt je hartslag nauwelijks meer; de endorfine die je aanmaakt tijdens een fysieke inspanning is een natuurlijke drug, waardoor je bijvoorbeeld een hogere pijntolerantie krijgt. Je voelt je zelfverzekerder en komt gewoon beter de dag door. Dus wanneer anderen aan het einde van de dag er doorheen zitten voel jij je nog kiplekker. En wanneer de dag dan wel om is slaap jij door de inspanning een stuk beter. Maar mountainbiken geeft niet alleen voordelen op lange termijn: tijdens het sporten voer je afvalstoffen af, waardoor je je snel een stuk beter zal voelen.

4. Het verzet je gedachten

Druk op het werk? Piekeren over wat dan ook? Tijdens het mountainbiken heb je daar helemaal geen tijd voor. Je moet continue opletten. Het terrein, op tijd remmen, sturen, op tijd drinken. Je bent aan genieten van de natuur of gewoon van het op pad zijn. Kortom je focus ligt op dat wat je aan het doen ben, helemaal mindfull dus. Na een ritje ben je mentaal weer opgeladen.

cobbles mountainbiken gezond voor lichaam en geestTijdens het mountainbiken kun je echt even lekker mentaal opladen. Enjoy the ride!

5. Sport geeft je geheugen een boost

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond, dat sport een direct effect op je hersenen heeft. Het verbetert je geheugen namelijk. Vermoedelijk omdat je tijdens inspanning de stof BDNF (brain-derived neurotrophic factor) aanmaakt. Deze stof stimuleert de aanmaak en groei van hersencellen. Vooral in het deel van je hersenen wat verantwoordelijk voor je geheugen is.

6. Sport laat je ook beter presteren op niet-fysieke taken.

Er bestaat een positief verband tussen sporten en verhoging van je prestaties. In een onderzoek scoorden kinderen die meer sporten beter in wiskunde en taal. Ouderen die een sportprogramma volgden presteerden beter op ingewikkelde cognitieve taken.

7. Sporten verminderd de kans op ziektes

Door veel te sporten verminder je de kans op een hartkwaal, een beroerte, darmkanker… en zo zijn er nog veel meer te noemen. Ook hier genoeg redenen voor een ritje in het bos!

cobbles mountainbiken gezond voor lichaam en geestMountainbiken is super gezond, snel naar buiten dus!

8. Je kunt lekker en veel eten

Heel veel positieve effecten dus. En dan heb ik ze nog lang niet allemaal genoemd: mountainbiken is goed voor je longen, je gewrichten, je rug, je hart en bloedvaten… Allemaal mooi en aardig natuurlijk, dat mountainbiken gezond is. Maar een andere, erg fijne bijkomstigheid is dat je door het vele sporten niet veel op je eten hoeft te letten! Ik verbrand met mountainbiken dusdanig veel calorieën dat die zak chips voor een keer niet erg is. En aangezien ik er gek op ben eet ik bijna dagelijks een ijsje. Zolang ik net zoveel verbrand dan dat ik inneem blijf ik op een mooi vetpercentage van 12,5%. Niet slecht voor een 48-jarige toch?

Wat vind jij het mooiste aan mountainbiken?

Laat het ons weten via je favoriete social media kanaal: Facebook, Instagram of Strava. Of neem contact met ons op.

Gerelateerd artikel

Mochten er nog steeds wielrenners meelezen: sommigen van jullie hebben een mountainbike staan, maar gebruiken hem alleen in de winter. Heb ik je hierboven nog niet genoeg overtuigd? Lees dan deze vijf redenen waarom een mountainbike meer dan een winterfiets is:

Momenteel is hij het oudste lid van Cobbles, mountainbiker en fanatieker dan verstandig is voor zijn leeftijd, maar Ron kan niet zonder sport. Ron combineert plezier met snelheid en wanneer hij niet wordt geplaagd door blessures rijdt hij soms een wedstrijdje bij de amateurs.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×