Skip to main content

Iedere wielrenner komt wel eens in situaties waar hij/zij zich aan ergert. Jeroen heeft de grootste ergernissen van een wielrenner onder elkaar gezet. In welke ergernissen kun jij je vinden?

Artikel gaat verder onder banners 

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

1. Slecht onderhouden fiets van een collega-wielrenner

We kennen hem allemaal wel. Die ene persoon waarvan zijn ketting altijd piept en kraakt. Vaak zijn ook nog de banden versleten tot op het canvas waardoor lekrijden een zekerheidje is. Terwijl iedereen weet dat er vroeg of laat lek gereden gaat worden, met zo’n slecht onderhouden fiets, heeft deze persoon niets bij zich om het euvel te verhelpen. Uiteraard moeten er dan spullen geleend worden van een mede-wielrenner. Helaas voor de mede-wielrenner is dit vaak niet het enige euvel en kan het zo maar zijn dat er meerdere malen gestopt moet worden voor (achterstallig) onderhoud. Dit is voor mij een van de grootste ergernissen van een wielrenner.

De 5 grootste irritaties van een wielrenner-lijstje-ergernissen van een wielrenner liggende foto1

2. Voorrang krijgen en nemen

Het is natuurlijk bijzonder prettig wanneer een auto op tijd voor je stopt en dit aangeeft zodat je in een vloeiende beweging door kan. Echter werkt dit in de praktijk vaak niet zo goed. Vaak is het pas op het allerlaatste moment duidelijk of je voorrang krijgt of juist niet. Hierdoor kan het voorkomen dat beide partijen stil komen te staan. Ook eventuele andere partijen die niet direct betrokken zijn bij deze verkeerssituatie kunnen schrikken van deze onverwachte situatie. Met als gevolg dat het maar net goed gaat en de auto niet achterop zijn voorganger knalt. Kortom iedereen moet rekening houden met elkaar en de regels volgen.

3. E-bikes en mooi weer fietsers

Het is zondagochtend, je doet de gordijnen open en je ziet dat het strak blauw is en de zon flink schijnt. Je pakt je telefoon en ziet dat het warm wordt, de eerste zomerdag van het jaar. Weg met de lange broek, weg met de dikke jacks en welkom aan de korte broek en shirt. Je geniet van de eerste meter en het zachte briesje langs je (geschoren) benen. Waar je in de winter niemand trof op deze route, zwerft het nu van de (elektrische)fietsers. Geen probleem, fietsen is immers goed voor de gezondheid. Maar toch slaat het humeur om. Waarom? Deze fietsers presteren het om de hele weg in beslag te nemen. Wanneer je dan belt (ja, wielrenners een bel kan tegenwoordig, zie bijvoorbeeld HideMyBell) kijkt men om, stuurt naar links in plaats van naar rechts en kijk je geërgerd aan. Ook op een fietspad ben je verplicht zoveel mogelijk rechts te rijden. Uiteraard mag dit ook twee aan twee maar daar hoeft geen vrachtwagen tussendoor te kunnen. Anderzijds dienen wielrenners zich ook aan de (ongeschreven) regels te houden en hen snelheid te minderen bij het passeren.

4. Gedrag van andere (grote) groepen wielrenners

Op iedere verjaardag komt het wel eens ter sprake, het associale gedrag van wielrenners en met name grote groepen. Helaas moet ik het hier in sommige gevallen mee eens zijn. Ik wil niet iedereen over één kam scheren maar het komt maar al te vaak voor. Vaak gaat het deze groepen om het gemiddelde dat ze rijden en die ze willen vasthouden. Ze willen niet stoppen voor (onoverzichtelijke) kruispunten en rijden als ‘gekken’ over fietspaden en door dorpen. Als deze groepen zo graag hard willen fietsen, dan doen ze dat wat mij betreft maar in een koers of in de polder. Dit is niet alleen fijner voor automobilisten maar ook voor de collega-wielrenner.

De 5 grootste irritaties van een wielrenner-lijstje-ergernissen van een wielrenner liggende foto

5. Agressie tegen wielrenners

De agressiviteit ten opzichte van wielrenners neemt de laatste steeds meer toe. In de afgelopen maanden zijn er een aantal wielrenners aangereden en in sommige gevallen zelfs opzettelijk. Dit is natuurlijk heel triest. Ondanks dat het gedrag van wielrenners bij lange na niet perfect is, is iedere vorm van agressie misplaatst. Het is goed als we elkaar wijzen op fouten die we maken, zodat we samen met plezier gebruik kunnen maken van de openbare weg. Helaas gebeurt het de laatste tijd steeds vaker dat auto’s bewust kort langs wielrenners rijden of zelfs wielrenners afsnijden. Gelukkig loopt het vaak met een sisser af en kunnen de wielrenners en de automobilisten hun weg voortzetten.

Wat zijn jouw grootste ergernissen?

Laat het ons weten via je favoriete social media kanaal: Facebook, Instagram of Strava.

Gerelateerd artikel

De 5 grootste irritaties van een wielrenner-lijstje-ergernissen-van-een-wielrenner gerelateerd artikel

Wat ooit begon met de Rabo Dikke Banden Race mondde uit in koersen, toertochten, veldritten en fietsvakanties. Jeroen geniet ervan hard te trainen, zo nu en dan een koers te rijden en andere renners klaar te stomen voor wedstrijden. Je vindt Jeroen zowel op de weg als in het bos.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×