Skip to main content

Mountainbikeroute Dorst werd lang als Nederlands mooiste mountainbikeroute gezien. Helaas is de route uit de top tien weg gezakt. Geheel onterecht! De route is te koppelen met Cadettenkamp en Vrachelen.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Mountainbikeroute Dorst

Nog niet eens zo heel veel jaren geleden waren veel routes in Nederland altijd recht toe, recht aan. Veel brede bospaden met hier en daar wat singletrack. Mountainbikeroute Dorst was een van de eerste ‘new school’ aangelegde routes in Nederland. Dat wil zeggen: de route bestaat geheel uit singletrack. Met 9,3 kilometer aan singletrack is de route kort en uitdagend.

De route heeft een paar rechte stukken van hooguit 100 meter. Voor de rest is het nergens rechtdoor vlammen. Bochten, klimmetjes, een kleine drop, zeer goed onderhouden trails en alles in het bos. Dat is wat Dorst is. Waar ik voor een groot deel van de route in een flow zit blijven sommige bochten na jaren rijden nog steeds een uitdaging. Wil je werken aan je bochtentechniek? Dan is Dorst de perfecte route!

Tips voor op de route

Maak vaart bij de heuveltjes. Aanzetten en op tijd schakelen en je rijdt er prima omhoog.

Na een kilometer of vijf komt er een kleine splitsing in de trail. Rechts is de ‘chicken run’ en links fiets je een heuveltje op, waar je al snel een kleine drop tegenkomt. Niet heel moeilijk maar zeker een uitdaging voor een onervaren mountainbiker.

Wil je de route op snelheid rijden dan is flow en tempo houden belangrijker dan brute kracht. Rem vooral niet te veel en laat je bike vloeiend door de vele kombochten rollen. Met negen kilometer is de route in een klein half uurtje te doen, en als je van goeden huize komt, rijd je de route zelfs in 20 minuten!

De lengte van de route maakt het mogelijk om de route meerdere malen te rijden. Ik vind het leuk om te kijken wat het effect is van zwaarder of lichter trappen, bochtentechniek etc. op de rondetijd. Deze kun je bijhouden via het Strava-segment. Een andere manier om kilometers te maken is om de uitbreidingen erbij te pakken.

Uitbreiding 1: Teteringen

Een aantal jaren geleden is mountainbikeroute Teteringen erbij gekomen, ook wel bekend als mountainbikeroute Cadettenkamp. Halverwege mountainbikeroute Dorst is er een splitsing. Daarna is het even onder de snelweg door en je kunt deze lus ook in je rit opnemen. Mountainbikeroute Teteringen heeft een blauwe bewijzering. Deze route is wat minder technisch dan mountainbikeroute Dorst, maar zeker zo leuk en is wat beter te doen voor beginners of kinderen. Ook hier weer single tracks, met name aan het begin. Vanaf halverwege de route zijn er wat meer rechte stukken, maar saai wordt het nooit. Mountainbikeroute Teteringen is ongeveer 7,4km lang.

Samen met Dorst en het verbindingsstuk kom je op 17km. Zie de video voor een impressie.

Uitbreiding 2: Vrachelen

Vanuit de mountainbikeroute Teteringen kun je ook nog mountainbikeroute Vrachelen rijden. Deze heeft een rode bewegwijzering. De verbinding is wat langer en minder leuk: je rijdt een heel stuk over verharde weg. Hoe dan ook, de uitbreiding is de moeite waard! Mountainbikeroute Vrachelen bestaat uit singletrack, rechte stukken en heuvelachtige stukjes.

Met het verbindingsstuk heb je er 15 km bij en komt het welbekende drieluik Dorst Teteringen Vrachelen uit op 32km.

Startlocatie mountainbikeroute Dorst

De route start bij een asfaltweggetje waar twee bankjes staan. Vanaf de weg duik je het bos is. Bij de bankjes eindigt de route ook weer.

Parkeren mountainbikeroute Dorst

Op de grote parkeerplaats naast het Pannenkoekenhuis De Hannebroeck: Hoevestraat 12, 4903 RR Oosterhout. Aan het eind van de parkeerplaats leiden mountainbike routebordjes naar het begin van de route bij de bankjes. De route terug naar de auto is aangegeven met het mountainbikelogo en is voorzien van een “P”.

Bereikbaarheid

Voor mountainbikeroute Dorst en Cadettenkamp kun je gemakkelijk hetzelfde startpunt gebruiken. Vrachelen ligt iets verderop, dus wil je puur die route fietsen, dan kun je beter ergens anders starten.

Afìn, vanuit Oosterhout: neem afslag Oosterhout Rijen van de A27 richting AC/McDonalds. Volg de weg tot de T-splitsing en ga hier naar links richting Dorst via de Burgermeester Materlaan. Deze gaat over de A27 en verandert dan in Hoevestraat.

Het laatste nieuws over de route vind je op de Facebookpagina MTB Tracks Oosterhout.

Wat vind jij van mountainbikeroute Dorst?

Laat het ons weten via je favoriete social media kanaal: Facebook, Instagram of Strava.

Gerelateerd artikel

Ben je nog niet uit gemountainbiket? Ga dan ook eens mountainbiken in de Loonse en Drunense Duinen, vlakbij Dorst!

cobbles-mountainbiken-mountainbikeroute-loonse-drunense-duinen

Momenteel is hij het oudste lid van Cobbles, mountainbiker en fanatieker dan verstandig is voor zijn leeftijd, maar Ron kan niet zonder sport. Ron combineert plezier met snelheid en wanneer hij niet wordt geplaagd door blessures rijdt hij soms een wedstrijdje bij de amateurs.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×