Skip to main content

Het festivalseizoen is begonnen en zo ook voor fietsfanaten! Onder de naam FietsFiesta worden een week lang allerlei activiteiten in Breda georganiseerd. Michelle sprak organisator Tanja Steenhorst over het fietsfestival.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Hoe is het idee voor FietsFiesta ontstaan?

Het begon met het idee om een Cyclehack te organiseren. Het leek me gaaf om door middel van een hackaton samen met inwoners fietsinnovaties en verbeteringen voor onze eigen stad aan te jagen. Met dit idee stapte ik naar KAMU en naar 076fietst. Het leek me goed dat alle partijen vertegenwoordigd waren bij dit idee. Al pratend met elkaar haakte uiteindelijk ook GraphicMatters (voorheen BlindWallsGallery) aan en zijn we het veel breder gaan neerzetten en meer vanuit een culturele insteek gaan benaderen.

Wat willen jullie bereiken met FietsFiesta?

We willen een tof nieuw festival in de stad organiseren waarmee we de fiets op de kaart zetten. Het doel is om voor interactie te zorgen en mensen inspireren meer op de fiets te stappen. Daarmee laten we zien dat de fiets voor iedereen is!

De passie voor de fiets is niet alleen bij de wielrenner zichtbaar. Ook kinderen, filmmakers, BMX-ers, kunstenaars en ontwerpers worden geraakt door de fiets. De fiets is meer dan een middel om van A naar B te rijden, het staat symbool voor vrijheid, bewegen, sociale interacties, uiting van creativiteit en meer. Met FietsFiesta willen we iedereen laten genieten van deze diversiteit en voor interactie in de stad zorgen.

Wat maakt Fiets Fiësta zo bijzonder?

Het is een heel divers informeel en persoonlijk weekfestival wat echt vanuit een passie en vanuit de stad tot stand is gekomen. Het kernteam zelf vertegenwoordigd deze breedte al, waardoor we vrijwel automatisch tot een diverse invulling zijn gekomen.

Normaal benaderen we de fiets vanuit bereikbaarheid of gezondheid, kijk maar eens hoeveel fietsstimuleringscampagnes er zijn. Wij hebben het opgepakt vanuit onze eigen passie, het komen tot interactie en het hebben van een toffe tijd samen! Het vieren van de passie voor de fiets!

Welke onderdelen mag de fanatieke wielrenner en/of mountainbiker niet missen?

De wielrenner moet uiteraard mee doen aan The Return of a Classic op 2ePinkersterdag en hij moet absoluut ook meedoen aan de Wielerquiz op donderdagavond! Voor de mountainbiker is het Bike Freak festival in Dorst (zaterdag 3 juni) tof en waarom zouden de mountainbikers ook niet gewoon meedoen aan The Return of a Classic?!

Kun je iets meer vertellen over de Return of a Classic?

De eerste Amstel Gold race werd gehouden in 1966 en startte niet in Limburg maar bij ons in het mooie Breda. De start was gepland bij de brouwerij in Amsterdam, maar hier werd in verband met Koninginnedag geen vergunning voor verleend. Vier dagen voor aanvang van de wedstrijd kreeg de organisatie de benodigde vergunningen om vanuit het Mastbos in Breda te starten. Het parcours leidde naar het Zuid-Limburgse Meerssen.

Tijd om de koers terug te halen naar waar het allemaal begon! Vandaar dat we tijdens de FietsFiesta een nieuw evenement introduceren “Return of a Classic”. We starten in het centrum van Maastricht en gaan over Eindhoven naar Breda.

cobbles-interview-fietsfiesta-breda-pumptrack

Naar welk onderdeel kijk je zelf het meeste uit?

Ik kijk het meest uit de PEchaKucha Night op dinsdagavond en naar het kinderprogramma op woensdagmiddag in de Belcrum georganiseerd door BSO Open-Up!. Lekker genieten van het Fietsfun parcours door de wijk samen met mijn twee kleine mannen die dol op fietsen zijn! En daarnaast ben ik erg benieuwd naar de Huiskamerroute Fietsfanatisme, waar het verhaal achter de sportfanaat/de ontwerpers/ de verzamelaar wordt verteld. En als laatste kijk ik ook uit naar de BrabantBikeBattle met een pumptrack in PodiumBloos.

Hoe is je eigen passie voor fietsen ontstaan?

Uiteindelijk denk ik dat mijn passie voor de fiets is ontstaan door mijn stadsleven. Ik kom uit een sportief gezin en ik heb dan ook een blauwe maandag als kind samen met mijn vader gewielrend. De passie ontbrak toen nog. Uiteindelijk ben ik een jaar of tien geleden toch weer op de racefiets gestapt om het vrijheidsgevoel/ultieme “hoofd-leeg-wind-in-het-gezicht-lekker doortrappen’ gevoel echt te ervaren. Het even buiten de stad zijn en genieten van weidse uitzichten. Dit gevoel heb ik ook als ik ’s ochtend door Breda rijd op weg naar mijn werk of de tennisclub en dan om me heen kijk….je ziet, ruikt, voelt, ervaart de stad en de mensen om je heen zoveel meer als je op de fiets zit! Heerlijk!

Mooier kunnen we de passie voor fietsen zelf niet verwoorden. We zijn dan ook erg benieuwd naar de eerste editie van dit sympathieke festival. Op de website van FietsFiesta kun je alle onderdelen van het festival zien en krijg je meer informatie over de invulling ervan.

Gerelateerd artikel

cobbles-koffie-kamu-breda

Michelle is niet de snelste of de beste wielrenner van het Cobbles-team, maar ze bewijst dat je er desondanks veel plezier uit kan halen. Mooie natuurgebieden ontdekken, de wind langs je blote benen voelen en je wielen over het asfalt horen zoeven: daar wordt ze blij van!

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×