Skip to main content

In een serie van blogs gaat Jeroen je proberen te enthousiasmeren om te beginnen met koersen. In het derde deel lees je alles over de week voor je eerste koers.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Trainingen

Eindelijk is het dan zover, na weken van voorbereiding, ga je de laatste week in voor je eerste koers. Wat voor trainingen moet je die week doen? Het is belangrijk dat je fris en gemotiveerd aan de start staat. Dit maakt een wereld van verschil. Daarnaast moet je lichaam ook voorbereid zijn op de inspanning. Hoe combineer je dit hoor ik je vragen.

We gaan er even voor het gemak vanuit dat de koers op zondag is. De eerste helft van de week mag jezelf nog best even prikkelen. Maar pas op, maak geen lange blokken (redactie: heftige intervaltrainingen) meer. De donderdag en de vrijdag voor je koers kan je kiezen voor een herstelritje of voor een rustdag. Als je zaterdag op staat moet je het gevoel hebben dat je volledig fit bent. De dag voor je koers raad ik je aan om een aantal korte sprintjes te doen. Hierdoor zorg je toch dat je lichaam klaar is voor de inspanning maar dat je nog wel fris aan de start staat.

Bereid je voor

Het is belangrijk om niet te veel stress te hebben voor de koers. Daarom is het, net zoals bij zoveel dingen in het leven, belangrijk om je goed voor te bereiden. Begin op tijd met het inpakken van je tas. Je creëert rust wanneer je dit een dag van te voren klaar hebt liggen. Daarnaast weet je zeker dat je je favoriete fietskleding aan kunt op de dag van de koers. Niets is vervelender dan er ’s ochtends achter komen dat het tenue dat jij aan wil in de was zit.

Eten voor de koers

Het is ook belangrijk om na te denken over het eten dat je op de dag van je koers nodig hebt. Doe dit op tijd, de supermarkten zijn zaterdagavond vaak gesloten. In een koers van één á anderhalf uur heb je in principe geen vast voedsel nodig. Deze reserves heb je in je spieren. Mijn advies is om wel wat siroop in je bidon te doen. In je eerste koers heb je misschien het idee dat je helemaal geen tijd hebt om te eten. Door siroop in je bidon te doen krijg je op een makkelijke manier toch wat extra suikers binnen.

Wat is het beste moment om je laatste maaltijd voor de koers te nuttigen? Ik adviseer je dit 2,5 uur à 3 uur voor de start van de koers te doen. Als je later eet dan zijn je darmen nog bezig met het verwerken van de maaltijd. Dit kost extra energie en kan daarnaast ook voor onaangename klachten zorgen. Denk hierbij aan boeren en steken. Wil je na je maaltijd toch iets nog even iets eten voor de koers pak dan iets licht verteerbaars. Denk hierbij aan een peperkoek, gelletje of een rijpe banaan zijn. Hoewel een banaan niet supersnel verteert heeft de banaan een grote fanbase binnen het wielrennen.

cobbles-wielrennen-beginnen-met-koersen-jeroen-eerste-koers

De dag van je eerste koers

Probeert een uur tot anderhalf uur van tevoren aanwezig te zijn bij de koers. Dit geeft je rust, stress kost immers energie. Denk eraan dat, wanneer je met de auto gaat, je de auto nog ergens moet parkeren en dat je de fiets van het fietsenrek moet halen of in elkaar moet zetten. Als je op de fiets bent kun je (bij een koers in eigen stad) iets later vertrekken, je bent immers al klaar om te starten. Je gaat naar de permanence en haalt je rugnummer op. Neem voor de zekerheid altijd zelf ook een aantal veiligheidsspelden mee om je rugnummer vast te spelden. Bij sommige wedstrijden is dit nodig. Vraag altijd even aan welke kant (links of rechts achterop je jersey) je nummer gespeld dient te worden. Dit is de kant waar de jury staat om de uitslag te kunnen opnemen. Je rugnummer speldt je op de zakjes van de shirt. Als je de spelden horizontaal doet voorkomt dit dat ze losschieten tijdens het fietsen. Doordat je voorovergebogen zit komen deze namelijk onder druk te staan.

Parcours verkennen

Zodra je rugnummer opgespeld is, is het tijd om de ronde te verkennen. Soms zijn er andere categorieën die eerder al gestart zijn. In dit geval raad ik het ten strengste af om het parcours te betreden. Het is gevaarlijk en niet fijn voor de andere coureurs als er andere mensen op het parcours rijden. Betreed het parcours als deze vrij is en ga dan je rondjes rijden. Probeer hierbij goed op te letten hoe de bochten lopen en hoe de wind staat. Bij veel wind zal er waarschijnlijk vanaf het vertrek meteen hard gereden worden (de sterkeren proberen direct hun voordeel te halen uit de wind en het waaierrijden). Probeer de bochten ook uit op snelheid zodat je ervaart hoe de bochten in de koers zullen rijden. Door de bochten op snelheid te nemen ben je ook meteen warm en klaar voor de start.

De start

Nadat je warm gereden bent is het tijd om naar de start te gaan. Bij de meeste wedstrijden is dit ongeveer een kwartier van te voren. Zorg dat je op tijd bent want dat vergroot de kans dat je vooraan kan starten. Zeker als je met een grote groep aan de start staat gaat dit een groot verschil maken. Dat gezegd hebbende, bij sommige wedstrijden ben je vrij om te gaan staan waar je wil. Er zijn echter ook koersen waarbij je op nummer wordt opgeroepen. Let hier dus even op als je bij de start staat. Zodra je bij de streep staat, probeer je je rust te pakken en neem je nog een slok drinken. Probeer jezelf te focussen en op scherp te zetten.

Go with the flow

Na het startsein zal het waarschijnlijk wat hectisch zijn. Probeer ook hier je rust te bewaren en mee te gaan met de flow van de groep. Je kunt hier geen bochten aansnijden zoals je ze aansnijdt wanneer je alleen rijdt. Lijn houden is dus belangrijk. Waarschijnlijk zullen er coureurs zijn die schelden of vloeken als je een keer verkeerde beweging maakt. Trek daar niets van aan, het is je eerste koers. Soms zijn de opmerkingen onterecht, soms terecht. In dat laatste geval kun je er lering uit trekken.

Gedubbeld

Mocht het te hard gaan en je moet het peloton laten rijden, blijf dan altijd door fietsen. Je mag namelijk gewoon weer aansluiten bij het peloton als je gedubbeld wordt. Het is altijd goed om ervaring op te doen. De jury zal een aantal rondes voor het einde vragen om uit de wedstrijd te stappen. Doe dit rustig en maak geen abrupte bewegingen.

Het zit erop!

De eerste koers is gereden. Wees trots op jezelf, ongeacht of je de koers hebt uitgereden of niet. Vergeet hierbij niet dat alle begin moeilijk is. Dus ga niet in zak en as zitten als het niet super goed ging. Volgende week is er weer koers! Heel veel succes!

Laat je horen

Heb jij nog goede tips voor iemand die zijn of haar eerste koers rijdt? Of kun je nog wel wat extra tips gebruiken? Laat het ons weten via je favoriete social media kanaal: Facebook, Instagram of Strava.

Gerelateerd artikel

Sluit je aan bij een team, dat is gezellig en je kunt er veel van leren. Lees hier meer over verenigingen en bonden:

koersen voor beginners de voorbereiding koersen koersen voor beginners deel twee gerelateerd artikel

Wat ooit begon met de Rabo Dikke Banden Race mondde uit in koersen, toertochten, veldritten en fietsvakanties. Jeroen geniet ervan hard te trainen, zo nu en dan een koers te rijden en andere renners klaar te stomen voor wedstrijden. Je vindt Jeroen zowel op de weg als in het bos.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×