Skip to main content

Bij goede racefiets banden komt meer kijken dan je denkt: breedte, druk, comfort, rolweerstand, lekbestendigheid en aerodynamica. Bas geeft je een aanzet tot het kopen van de juiste racefiets banden.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

 • Zondag 3 november 2024
 • 65 of 90km prachtig gravel
 • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
 • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

 • Zondag 3 maart 2024
 • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
 • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
 • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Goede racefiets banden

Er is geen onderdeel op je racefiets zoveel invloed heeft op het rijgedrag van je fiets en die zo gemakkelijk aan te passen is. Een goedkope fiets met een goede band (en goede bandenspanning) rijdt vaak fijner dan een dure fiets met carbon wielen en verkeerde banden. De moeite waard dus om even wat tijd te spenderen aan het uitzoeken welke band goed bij jou past

Maar wat zijn goede banden? En welke banden passen het best bij jou qua comfort en snelheid?

Vaak wordt gezegd dat een 25mm band meer comfort biedt en dat die qua rolweerstand beter of gelijk is. En dat klopt ook. Maar als je nog veel meer uit je banden wil halen en daarmee je snelheid en plezier verhogen, dan spelen veel meer factoren een rol. Deze worden vaak genegeerd en dat vind ik erg jammer. In deze blog zal ik mijn mening en adviezen geven die jou sneller maken en nog meer van het fietsen kunnen laten genieten.

cobbles-wielrennen-racefiets-banden-breedteEr is een verschuiving gaande van 23mm banden naar 25mm banden

Breedte

De standaardbreedte van een racefiets band was altijd 23mm. De laatste jaren is er een verschuiving naar 25mm en zelfs 28mm gaande. Een bredere band:

 • Heeft minder rolweerstand
 • Geeft meer grip
 • Geeft meer comfort bij een lagere druk
 • Kan ook gemakkelijk met minder druk gereden worden

De fabrikant bestempeld een band natuurlijk altijd met een bepaalde breedte, bijvoorbeeld 25mm. De daadwerkelijke breedte ook af van de interne breedte van de velg.

Rolweerstand

Wil je je rolweerstand zo laag mogelijk houden? Dan heeft een bredere band altijd voordeel ten opzichte van een smallere band.

Ook zit er veel verschil in rolweerstand tussen de verschillende merken en uitvoeringen. In een volgend artikel geef ik een overzicht, waarin verschillende banden worden getest op rolweerstand en lekbestendigheid.

cobbles-wielrennen-racefiets-banden-drukDe ondergrond waarop je gaat rijden is belangrijk voor de bandendruk

Bandendruk

Op een slecht wegdek moet een band met minder druk gereden worden dan op goed wegdek. Als vuistregel kun je aanhouden, dat je voor met een halve bar minder druk rijdt dan achter. Houd wel altijd rekening met de minimale en maximale druk zoals de fabrikant die aangeeft op de band.

Een voorbeeld: stel, jijzelf weegt 75kg en je fiets en uitrusting ongeveer 10kg. Je gebruikt een Continental Grand Prix 4000 25mm band (een veelgebruikte band) op een 16mm velg. De beste bandendruk voor normaal asfalt is dan 6,7 bar voor en 7,2 bar achter.

Aerodynamica

Banden hebben ook invloed op aerodynamica. Dit aspect wordt vaak genegeerd en heeft vooral effect op snellere rijders en wedstrijdrijders. Een band die maximaal even breed is als de velg heeft de beste aerodynamische eigenschappen. Daarnaast is een smallere band of lagere band meer aerodynamisch dan een brede band, zeker wanneer je in een groep rijdt.

In een volgend blog zal ik uitleggen secondes je kan besparen met een aerodynamische band.

Comfort

Wat betreft comfort heeft vooral de breedte van de band invloed. In dit geval bedoel ik dan ook echt de breedte die de fabrikant aangeeft. Die bepaalt namelijk de hoogte van de band. Een zachter opgepompte band geeft meer comfort en meer grip.

Er zit echter ook een nadeel aan al die grip en dat comfort. In combinatie met een smalle velg zorgt een zachtere band voor minder controle tijdens het sturen. Dit komt doordat de velg iets ten opzichte van de band kan bewegen.

Ook heeft een hogere band tot gevolg dat de fiets iets stabieler aanvoelt maar minder direct stuurt. Natuurlijk is het verschil tussen 23mm en 25mm banden maar klein en zal het nauwelijks merkbaar zijn.

cobbles-wielrennen-racefiets-banden-lekOok niet onbelangrijk: je wil niet bij ieder kiezeltje een lekke band

Lekbestendigheid

Voor de lekbestendigheid is het vooral belangrijk om de banden goed op druk te houden. Daarnaast, al is het misschien een open deur, kun je het beste een band kiezen die bewezen is lekbestendig te zijn. In een volgend blog geef ik een overzicht van de meest gangbare racefiets banden en hun lekbestendigheid.

Mijn advies aan jou

In mijn volgende blogs zal ik nog dieper ingaan op de techniek in racefiets banden. Voor nu wil ik alvast de volgende adviezen meegeven:

 • Kijk goed op de sites waarnaar verwezen is welke band qua rolweerstand/grip/aerodynamica het beste bij je rijgedrag past.
 • Iedereen: let heel goed op je bandendruk en pas die aan de omstandigheden aan.
 • Wedstrijdrenners: neem een brede velg met daarop een smalle band. Rijd je een kasseien of klinkerwedstrijd? Monteer voor de gelegenheid bredere banden.
 • Toerfietsers: neem een brede velg en gebruik de breedst passende band

cobbles-wielrennen-racefiets-banden-kasseienMonteer voor een kasseienrit bredere banden

Laat je horen

Wat wil jij graag weten over racefiets banden? Laat het weten via je favoriete social media kanaal: Facebook, Instagram of Strava.

Gerelateerd artikel

Niet alleen op de racefiets zijn banden een issue, ook op de mountainbike zijn er talloze keuzes te maken. Lees daarom deze gids over mountainbikebanden:

cobbles-mountainbiken-banden-gerelateerd

Als jongen van twaalf begon hij met wedstrijden. Nu gaat Bas alleen nog recreatief op pad, maar hij houdt nog van een uitdaging. Bas rijdt als avonturier graag lange ritten op de racefiets en onderhoudt in de winter zijn conditie op een singlespeed mountainbike.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×