Skip to main content

Af en toe, eens in de zoveel jaar, komt er een bijzonder talent én mens voorbij die een sport op zijn kop kan zetten. Peter Sagan is zo’n bijzonder geval.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

 • Zondag 3 november 2024
 • 65 of 90km prachtig gravel
 • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
 • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

 • Zondag 3 maart 2024
 • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
 • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
 • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Peter Sagan steelt de show

In 2010, op 20-jarige leeftijd, drukte Peter Sagan zijn neus tegen de ruit van het profpeloton. Destijds in de groen met witte kleuren van Liquigas-Doimo sprintte Sagan al direct naar een aantal mooie overwinningen, waaronder in Parijs-Nice. Al gauw kwamen de liefhebbers van het wielrennen erachter dat Sagan een bijzonder talent is. Naast zijn talent op de fiets is Sagan ook een enorm kleurrijk persoon. Sagan kleurt de interviews met goedlachse uitspraken, siert de opkomst van de renners met wheelies en showt zijn stuurmanskunsten door zijn fiets te parkeren op zijn auto.

peter sagan de redding van het wielrennen voorjaar peter sagan liggende fotoFoto: Belga

Sagan in 2017

Inmiddels is Sagan uitgegroeid tot een klassieker specialist, een van de betere sprinters en een ambassadeur voor het wielrennen. Zijn palmares is langer dan de rest van het peloton bij elkaar. Enkele voorbeelden zijn: vijf keer de groene trui in de Ronde van Frankrijk, overwinningen in Gent-Wevelgem, Ronde van Vlaanderen en het wereldkampioenschap. Dankzij deze overwinning mag Sagan in 2017 aantreden in de regenboogtrui. Sagan viel altijd al op in het peloton maar dankzij deze trui zullen zijn concurrenten hem nog meer in de gaten houden.

Inmiddels zijn we in 2017 een aantal ‘klassiekers’ verder en maken we een kleine tussenstand op van dit wonder op de fiets. Overal waar Sagan start is hij, ongeacht zijn uitslag, altijd een van de bepalende coureurs in de koers. Sagan wil altijd koersen en gaat bij elke start voor het maximaal haalbare. Dit jaar heeft Sagan een aantal koersen bijzonder veel kleur gegeven. Zijn manier van koersen resulteerde in 2017 in onder andere;

 • 2e plek in Omloop het Nieuwsblad
 • 1e plek in Kuurne – Brussel – Kuurne
 • 2e plek in Milaan – San Remo
 • 3e plek in Gent – Wevelgem
 • 27e plek in de Ronde van Vlaanderen (beste man in koers? Vanwege valpartij geen ereplaats)

peter sagan de redding van het wielrennen voorjaar peter sagan liggende foto1Foto: LaPresse

‘Ruzie’ met Terpstra

Tussen deze fraaie uitslagen door reed Peter Sagan nog eens acht podiumplaatsen bij elkaar, waaronder twee overwinningen in de Tirreno-Adriatico. Al zijn podiumplaatsen en overwinningen maken het koersen voor Peter Sagan niet makkelijker. Al zijn concurrenten stemmen hun race of op de Slowaak.

Het mooiste voorbeeld hiervan was Niki Terpstra in Gent-Wevelgem. Top diep in de finale reed Sagan samen met vier anderen, waaronder Terpstra, in een kopgroep. Terpstra, ‘linkeballer’ van beroep, deed steeds een trap minder en sloeg een aantal kopbeurten over. Op het moment dat Sagan de Nederlander hierop aanspreekt laat Terpstra een gat vallen. Bewust, in de hoop dat Sagan energie verspilt en het gat dicht gaat rijden naar de andere twee. Sagan doet niets, Terpstra doet niets en van Avermaet en Keukeleire zijn gevlogen. Ondanks latere inspanningen van Terpstra en Sagan blijven de twee weg en rest Sagan niets anders dan sprinten voor eenderde plek. En omdat Sagan Sagan is, liet ie na wedstrijd geen spaan heel van Terpstra. “Dit is geen sport,  wat Terpstra beoefend, dit is een goedkoop spelletje”, aldus de geïrriteerde en getergde Peter Sagan.

Parijs-Roubaix

In 2017 resteren er nog genoeg races voor de Slowaak om revanche te nemen op Terpstra. Beginnende bij Parijs-Roubaix komende zondag. Ik hoop met heel mijn hart dat deze redder van het wielrennen zich hier kan revancheren. Wat denken jullie?

Laat je horen

Op welke positie eindigt Sagan in Parijs-Roubaix? Laat het weten via je favoriete social media kanaal: Facebook, Instagram of Strava.

Gerelateerd Artikel

peter sagan de redding van het wielrennen voorjaar peter sagan gerelateerd artikel

Pascal zal geen zeven keer de tour of vierentwintig sprintetappes in de Giro winnen. Hij is de onmisbare en hardwerkende knecht waar te weinig aandacht voor is. Zijn taak is om een lichtje te schijnen over deze ondergewaardeerde toppers.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×