Skip to main content

Jeroen schreef eerder over zijn bikepacking-avontuur van Italie naar Nederland. Ook Bas raakte vorig jaar besmet met het bikepacking-virus. Hij geeft vijf redenen waarom jij ook op fietsvakantie moet gaan!

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Fietsvakantie

De laatste jaren is de trend over komen waaien vanuit Amerika om fietsvakanties te maken met de mountainbike, oftewel bikepacking. Bagage zit in tassen aan het frame, aan de zadelpen en aan het stuur. Vaak zijn deze ook te gebruiken op de racefiets. Ideaal voor een langere fietsvakantie door Europa dus.

Cobbles bikepacking fietsvakantie noordkaap

Noordkaap

Vorig jaar maakte ik te fiets een reis naar de Noordkaap, het meest noordelijke puntje van het Europese continent. Één van mijn gaafste en meest bijzondere vakanties ooit. Ik heb tijdens mijn fietsvakantie met een bagagedrager en fietstassen gereden, maar de volgende keer ga ik zeker voor dedicated bikepacking bepakking!

Wil jij ook zo’n gave fietsvakantie? Hier heb je een aantal waarom jij ook zou moeten bikepacken!

1. Je ziet wat van de wereld

Ik vind het altijd leuk om nieuwe wegen te ontdekken met de fiets. Met de fiets kom je zo gemakkelijk op plaatsen waar je normaal nooit komt. Zeker als je een fietsvakantie maakt en dag na dag uren in het zadel zit, kun je in een week tijd ontzettend veel nieuwe dingen zien: nieuwe landen, regio’s en (natuur)gebieden.

Cobbles bikepacking fietsvakantie noordkaap

2. Goed voor je moraal en gezondheid

Als je een lange fietsvakantie gaat maken, moet je natuurlijk ook gaan trainen. Dit is een mooie stok achter de deur om ook echt serieuze trainingen te gaan doen. Je blijft extra gemotiveerd om te trainen, waardoor je lekker lang in vorm bent. In vorm zijn betekent natuurlijk ook een goede conditie en gezondheid. Alleen maar voordelen dus.

3. Echt een uitdaging

Een fietsvakantie is een uitdaging. Velen van ons fietsen wel één of meerdere keren per week, maar met een fietsvakantie fiets je (bijna) iedere dag flink wat uurtjes.

Ik koos zelf de Noordkaap als eindbestemming. Andere populaire (uitdagende) bestemmingen zijn Parijs, Rome of Santiago de Compostella. Als je de lat hoger legt is het natuurlijk soms zwaarder, maar het maakt de vakantie wel extra bijzonder. Wees niet bang om de lat hoog te leggen. Als je er goed voor traint kun je veel meer dan je denkt!

Cobbles bikepacking fietsvakantie noordkaapAf en toe zal het zwaar zijn

4. Kom helemaal tot jezelf of tot elkaar

Een fietsvakantie kun je alleen doen of met een aantal anderen. Ik ben vorig jaar alleen op pad gegaan en dat is me goed bevallen. Als je dagen achter elkaar alleen op de fiets zit dan kom je op een bepaalde manier helemaal tot rust en ‘tot jezelf’. Ik denk niet dat er andere activiteiten zijn die je zoveel rust geven, zeker als je van fietsen houdt.

Wanneer je samen fietst heb je het voordeel dat je wel echt over dingen kan praten waar je normaal niet over praat. Door samen zo’n groot avontuur aan te gaan bouw je echt een band op.

Cobbles bikepacking fietsvakantie noordkaapHelemaal tot rust komen in een prachtige natuur

5. Zelfvertrouwen

Wanneer je jezelf een groot doel stelt, zoals een flinke fietsvakantie en het lukt, dan geeft dat enorm veel zelfvertrouwen. Ik had een doel gesteld om naar de Noordkaap te fietsen, maar diep van binnen had ik grote twijfels of ik het kon. Nu dit gelukt is geeft dat echt een kick en veel vertrouwen om waar dan ook heen te fietsen waar ik maar wil.

Cobbles bikepacking fietsvakantie noordkaap

Waar gaat jouw volgende fietsvakantie heen?

Bekijk ook de laatste twee etappes van mijn fietsvakantie op Strava.

Laat je horen

Heb jij nog vragen over bikepacking? Of ga je zelf een gaaf avontuur aan? Laat het weten via je favoriete social media kanaal: Facebook, Instagram of Strava.

Gerelateerd artikel

Wil jij op fietsvakantie gaan? Of gewoon benieuwd naar de mogelijkheden? Check dan onze artikelen over bikepacking.

Als jongen van twaalf begon hij met wedstrijden. Nu gaat Bas alleen nog recreatief op pad, maar hij houdt nog van een uitdaging. Bas rijdt als avonturier graag lange ritten op de racefiets en onderhoudt in de winter zijn conditie op een singlespeed mountainbike.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×