Skip to main content

Een nieuw jaar is begonnen, dus tijd om nieuwe doelen te stellen. Ga dit jaar eens voor een lange afstand. Een rondje IJsselmeer is een grote aanrader voor elke fietser!

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Eigen ervaring

Vorig jaar reed ik met een groepje van vijf andere fietsers een ronde om het IJsselmeer. We vertrokken vroeg in de ochtend en kwamen ’s avonds laat weer thuis. Het was ontzettend zwaar, maar een geweldige ervaring om op terug te kijken. Voor ons was het een voorbereiding op een nog groter doel (in juli fietsten we van Parijs naar Tilburg), maar een Rondje IJsselmeer is eigenlijk al een doel op zich!

Doel

In mijn blog ‘6 tips voor motivatie’ schreef ik al hoe belangrijk het is om doelen te stellen. Om gemotiveerd te blijven moet je doelen stellen. Je mag de lat best hoog leggen, want je kan altijd meer dan je zelf denkt! Rondje IJsselmeer is voor iedereen haalbaar, omdat je nog genoeg tijd hebt om te trainen (er vanuit gaande dat je dit in de zomer gaat doen), en omdat je het op je eigen niveau/tempo kan rijden. Pak dus NU je agenda, prik een datum en begin met trainen! Maak je doel specifiek, dus bepaal ook met welk gemiddelde je ongeveer wil gaan rijden en hoelang je erover wil doen.

Route rondom het IJsselmeer

Er zijn verschillende routes die je kan rijden, van 250 kilometer tot 410 kilometer. Ik heb zelf een ronde van 320 kilometer gereden:

We zijn gestart en gefinisht vanuit mijn ouderlijk huis in Kampen, maar je kan natuurlijk op elk punt van de route starten. Deze ronde kan ik je zeker aanraden, maar wil je toch anders (langer of korter) rijden, dan zou je je eigen route kunnen samenstellen bijvoorbeeld via Strava of Bikemap.
Cobbles fietstocht rondje IJsselmeer route

Fietsen in een groepje

Alleen zo’n grote afstand fietsen is voor de meeste mensen geen optie. Zoek daarom een groepje van idealiter vier tot zes mensen met ongeveer hetzelfde niveau als jij. Met een te grote groep kun je vaak niet lekker doorrijden, wat kan zorgen voor irritaties onderling. Hou de groep daarom klein. Ook is het belangrijk om goede afspraken te maken over het tempo en de pauzes.

Pauzes

Spreek van te voren af hoe vaak en hoe lang je pauzes gaat houden. Zorg ervoor dat je niet te vaak stopt, want dan wordt het alleen maar moeilijker om weer door te gaan. Dat schiet niet op. Wij zijn vier keer gestopt: twee keer een lange en twee keer een korte pauze. Wij hadden het geluk dat mijn vader op geplande punten, om de 75 kilometer, klaar stond met de bevoorrading.

 

Cobbles fietstocht rondje IJsselmeer lange pauze

Eten en drinken

Je kan je voorstellen dat je trek krijgt onderweg. Op een afstand van 300 kilometer zal je al zo 5000 calorieën verbranden, dus deze mag je er ook allemaal bij eten! Zorg dat je genoeg en gevarieerd (heel veel zoetigheid gaat je op een gegeven moment tegen staan) eten bij je hebt. Ideaal zou zijn als er iemand op de route staat die je kan bevoorraadden. Natuurlijk kan je ook ergens stoppen om extra eten te halen, mocht dit nodig zijn.

Ook niet onbelangrijk is drinken. Zeker als het warm is, verlies je veel vocht. Reken op, afhankelijk van het weer, één bidon per half tot heel uur. Help elkaar herinneren om voldoende te drinken!

Overige benodigdheden

Naast eten en drinken neem je ook voldoende kleding mee (afgestemd op het weer van die dag), een reparatiesetje, genoeg binnenbandjes en verlichting, wanneer je vertrekt of thuiskomt in het donker.

Wij gaan het Rondje IJsselmeer deze zomer in elk geval weer doen! Heb ik je overtuigd om ook te gaan? Laat het weten op onze Facebook of Instagrampagina!

Al sinds haar achtste fanatiek op de fiets. Bianca houdt er van om het uiterste uit zichzelf te halen. De ene keer uit zich dat in een koers en de andere keer in een lange rit. Doelen stellen en daar vervolgens vol voor gaan, dat is wat Bianca het liefst doet.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×