Skip to main content

Deze zomer ging Cobbles langs bij Rien van Horik. Een van de beste wielerspeakers die ons kikkerlandje rijk is. Deze ster achter de micro blijkt een ware wielergek te zijn.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Rien van Horik

De wielerspeaker, of in vakjargon een microfonist, is de man wiens stem over de speakers klinkt. De man die niet alleen het publiek voorziet van informatie en zorgt voor spanning. Ik kwam hem o.a. tegen bij enkele wegkoersen en het NSK Veldrijden. Hij viel op door zijn rustige voorkomen, zijn professionaliteit, maar vooral door zijn kennis. Hij kent elke renner en is van alle feitjes op de hoogte. Maar wie is de man achter de microfoon? Om dit te weten te komen trok ik met Daan naar Someren.

Wielergek

Bij Rien van Horik thuis valt meteen op hoe ver zijn liefde voor de wielersport gaat. Aan de muur hangen foto’s van hem met wielergoden als Pantani, Contador en Armstrong. In zijn werkkamertje puilen de kasten uit van de archiefboeken. Overal vind je wielermagazines, oorkondes, prijzen en plakboeken vol foto’s van zijn jeugdhelden. Op tv, op de computer en op de iPad staan drie verschillende koersen aan. Het is duidelijk, we hebben hier van doen met een echte wielerpassionado!

Cobbles interview Rien van Horik routeRien is uiteraard een groot fan van de rijke historie van le Tour de France

Wat trekt je zo aan in de wielersport?

“Wat ik zo fantastisch vind aan het wielrennen is de heroïek van de coureurs en de tragiek in de koers. Elke klassieker en elke grote ronde vertelt een prachtig verhaal.”

Cobbles interview Rien van Horik familiefotoEen jonge Rien van Horik met zijn familie

Kleine Rien van Horik

In Lierop groeide Rien op in een groot gezin. In zijn jeugd was koersen populairder dan dat het nu is. De Zesdaagse op de baan en de grote wielerklassiekers waren erg in trek. Riens broer koerste, maar hijzelf niet. Hij zocht vele uren naar informatie over coureurs en uitslagen. Zijn passie lag in het organiseren van koersen. Op negenjarige leeftijd organiseerde hij de Toer dur Lierup. Een meerdaags fietsevenement voor de jeugd, dat tot op de dag van vandaag nog bestaat.

Cobbles interview Rien van Horik koersverslagenToer dur Lierop

Rien koos na een opleiding journalistiek voor een maatschappelijke carrière. Hij heeft er inmiddels ruim veertig jaar op zitten als onderwijzer op de lokale basisschool. Naast speaker is hij ook actief als jurylid voor de KNWU en lid van lokale dorpsverenigingen.

Is de wielersport de enige sport voor je?

“Mijn hart ligt vooral bij wielrennen en veldrijden. De cross vind ik prachtig. Dat is echt harde labeur. Weer of geen weer, er moet gekoerst worden. In de winter sta ik elk weekend bij de cross aan de kant te genieten. Vaak samen met mijn gewaardeerde collega Laurens van de Klundert.

In het verleden waren mountainbikewedstrijden ook vaste prik. Daarin waren toen veel meer wedstrijden dan nu.”

Cobbles interview Rien van Horik 25 jaar KNWUEen mooie prestatie! / Rien met Lance Armstrong

Microfonist

In zijn beginjaren was het vooral veel leren van ervaren collega’s. Rien begon zijn carrière als microfonist bij de jeugd. Dit groeide uit richting de profs, met als hoogtepunt het WK Wielrennen 2012 in Valkenburg. Tegenwoordig staat Rien op uitnodiging van de KNWU en de UCI wekelijks bij een breed scala aan wedstrijden.

Cobbles interview Rien van Horik volle agendaWe waren blij dat Rien ons in zijn volle agenda in kon passen

Wat vind jij de onderscheidende eigenschappen van een top microfonist?

“Een goede voorbereiding is belangrijk. Ik hou dagelijks alle uitslagen bij op internet. Ik lees wedstrijdverslagen en als het even kan kijk ik alle koersen. Tevens ontvang ik alle uitslagen en informatie over de koershistorie nog op papier. Hiervan maak ik mijn eigen notities en deze neem ik mee. Zo ben ik altijd goed op de hoogte.”

Cobbles interview Rien van Horik koersuitslagen

“Het is de kunst van een goede microfonist om naast koersinformatie ook achtergrondkennis over te dragen. Enthousiasme in je stem is daarbij heel belangrijk. En als de koers even wat minder spannend is, bouw je de spanning op door langzaam meer volume in te brengen. Hierin ben ik wel meer ingetogen dan mijn bekende collega Cees Maas. Deze excentrieke speaker is een echte entertainer.”

Cobbles interview Rien van Horik journalistRien is altijd druk in de weer met wieleruitslagen van alle niveau’s

Ambities

Heb je je doelen en ambities als microfonist gerealiseerd?

“Zeker! Ik heb met allerlei fantastische collega’s mogen samenwerken. Ook heb ik bij fantastische koersen gestaan, zoals de Ster ZLM en Olmypia’s tour. Mijn grootste doelen waren de EKs en het WK. In 2012 heb ik dat laatste kunnen realiseren. Al ging daar wel zeer veel voorbereidingstijd in zitten. Alles moest in het Engels en Frans”.

Wat wil je nog graag doen of wie wil je nog graag interviewen?

“Ik zou erg graag eens de Amstel Gold Race willen doen. Dit is de grootste koers en enige klassieker in ons eigen land. Ook de Eneco Tour staat op mijn lijstje”.

Cobbles interview Rien van Horik grote sterrenRien met Marco Pantani

Bekende renners

Je hebt de nodige bekende renners geïnterviewd. Dat klinkt ontzettend leuk. Hoe vond jij dit?

“Ik heb het geluk gehad de grootste sterren te mogen interviewen: Armstrong, Cipollini, Cavendish, Basso, Cancellara, Ullrich en Contador. Vaak sta je met grote idolen op het podium, maar op dat moment zijn ze heel normaal en menselijk. Sterker nog, het komt ook voor dat ik ze op hun gemak moet stellen. Dan sta je met helden en kampioenen, die zenuwachtig zijn voor hun interview.

Cobbles interview Rien van Horik grote sterrenRien met Alberto Contador

Wedstrijdspanning

Hoe ga je om met emoties van renners die vlak na de finish vaak nog de wedstrijdspanning in het lijf hebben?

“Ten eerste moet je de renners op hun gemak stellen. Na een koers zitten de coureurs vaak vol met adrenaline of zijn ze zenuwachtig. Dan geef ik van tevoren de vragen door en complimenteer ik iedereen op hun prestaties.

Ten tweede moet je goed luisteren en de renners aanvoelen. Bijvoorbeeld bij de nummer twee. Dat is vaak een ondankbare positie, dus dan moet je het voorzichtig aanpakken. Soms staan ze met een lang gezicht op het podium.

Ten derde probeer ik een woordje over de grens te spreken. Dat voelt natuurlijker voor hen. Een mooi voorbeeld is een interview met André Greipel, tijdens de Ster ZLM tour. Ik spreek een beetje Duits, dus ik stelde hem de vragen in zijn moedertaal. Hij reageerde hier leuk op maar bleef beleefd in het Engels antwoorden.”

Cobbles-interview Rien van Horik aandenkensRiens huis staat vol met interessante memorabilia

Jeugd

De jeugd lijkt me een speciale categorie om te interviewen. Heb je hiervoor een speciale aanpak?

“De jeugdcategorieën zijn mijn favoriet. Vaak geven zij de leukste interviews. Al zijn ze jong, ze zijn er niet minder strijdlustig om! Ik hou de vragen dan open en laat ze vooral hun verhaal vertellen.”

Cobbles-interview Rien van Horik bierverzamelingEen echte wielerfan houdt ook van een goed biertje op z’n tijd

Naast de koers

Wat doe je naast de koers zoal?

“Ik ben bezig met een boek over lokale renners: Pedaalridders van de Peel. Verder heb ik mijn eigen bedrijf als presentator. Denk aan wielercafés, lezingen en boekpresentaties. Ondanks de enorme voorbereiding die dat vergt vind ik het erg leuk om te doen. Er is vaak veel interactie, een ongedwongen sfeer en er zijn allerlei interessante ontmoetingen.”

Tot slot

Hoe lang wil je nog doorgaan?

“Ik beleef nog steeds erg veel plezier aan mijn werk. Voorlopig wil ik doorgaan tot mijn 70e!”.

Cobbles interview Rien van Horik fotoboekEen plakboek wat de helden en legendes van de wielersport eer aan doet

Ter afsluiting: met de naam Cobbles zijn wij uiteraard fan van kasseien, de Ronde van Vlaanderen en Paris-Roubaix. Hoe staat de grote Rien van Horik tegenover kasseien?

“Kasseien vind ik fantastisch. Ze staan symbool voor de romantiek van de wielersport. Het is zwaar en het levert gezonde spanning op!”

Kijk, zo is het maar net! Rien van Horik staat voor ons symbool voor de romantiek van de wielersport. Uren vrijwilligerswerk, jezelf beschikbaar stellen en telkens de elementen trotseren om renners op elk niveau de eer te geven die ze verdienen.

Rien, bedankt voor dit leuke interview en de vele inspanningen voor deze mooie sport gedurende de afgelopen 50 jaar! We hopen je nog vaak terug te zien!

Cobbles-interview-Patrick-Jansen-gerelateerd

Inmiddels een ware veteraan in de fietssport. Hij legde duizenden kilometers af in het Zeeuwse landschap, de Vlaamse Kempen en over de Brabantse Wal. Robbert haalt zijn passie uit Parijs-Roubaix, lange ritten en het drinken van een welverdiende Trappist.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×