Skip to main content

Daar sta ik dan met mijn grote mond. Op een eenzame, koude parkeerplaats. “Ik ga tussen Kerst en Oud en Nieuw echt die 500 kilometer van de Festive 500 maken!” Voor de nieuwelingen onder ons: de uitdaging is om op de acht dagen tussen Kerstmis en Nieuwjaar 500 kilometer te fietsen.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

De Rapha Festive 500

Het is de zaterdag van kerstavond, er staat een straf windje en het is koud. Mijn doel is om tussen de dijken en het water rond Zaltbommel een flinke solo ronde te rijden zodat ik een mooie start heb voor mijn Festive 500 campagne. Eigenlijk had ik in de ochtend willen aansluiten bij Jeroen en Nol om zo samen flink wat kilometers te maken, alleen was de zwoele lokroep der speciaalbieren de vorige avond iets te gul… Ik neem jullie mee in de koude dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw en mijn strijdplan om nu toch eens echt een eind aan de Festive 500 gekte te maken.

Tegenwind

Terug naar Zaltbommel! De eerste dag; het doel was zoals gezegd om een mooi ritje tussen de dijken te maken en dan terug richting Brabant te fietsen. Mijn schoonvader gooide echter roet in het eten. Hij vertelde me dat je bij Zaltbommel een mooi stukje dijk hebt, de Waaldijk. Dankzij zijn goede aanwijzingen had ik de Waaldijk al snel gevonden. Het bleek een echte zegen! Met wind in de rug schoot ik langs Rossum, Wamel, Druten en Beuningen richting Nijmegen. De kilometers liepen al snel op. Na een kleine veertig kilometer stond ik aan de rand van Nijmegen.

Cobbles wielrennen festive 500 WaaldijkDe Waaldijk

De wind openbaarde zich al snel als een sluwe vijand. Terug naar huis had ik een ruime zestig kilometer tegenwind in het verschiet. Ik heb me verschillende keren afgevraagd waar ik in godsnaam mee bezig was?! Dat ging gepaard met flink schelden, tieren en jammeren. Rond zes uur in de avond kwam ik gesloopt thuis aan. Het voortdurende suizen van de wind had mijn oren geen goed gedaan. Bekijk hier de rit op Strava.

Kerst

De zondag en maandag stonden vooral in het teken van het kerstdiner, waar ik dan ook beide keren op de fiets naar toe ben gegaan. De eerste keer een kleine vijftien kilometer naar mijn schoonouders. Op maandag een mooi ritje naar Limburg. De teller begon al aardig op te schieten. Ik zat na deze al dagen rond de 200 kilometer.

Regelmaat, regelmaat en nog eens regelmaat

Dinsdag en woensdag was ik al om kwart voor zeven op de crosser te vinden, bestemming: mijn werk in Eindhoven. Ik heb het geluk dat daar een kleedruimte is en bovendien dat het met de fiets nog goed te doen is. Het is maar een uurtje fietsen. Iedere dag dat ik met de fiets naar mijn werk fietste bracht me weer zestig kilometer dichter bij mijn doel. 500 kilometer en die felbegeerde badge. Voor de afwisseling reed ik beide dagen een andere route naar huis, goed voor het hoofd en goed voor de kilometers!

Donderdag heb ik ook nog even op de fiets gezeten. Even. Toen ik goed en wel tien minuten onderweg was vroor ik zowat van mijn fiets af. Het was te gek en ik ben maar omgedraaid.

Cobbles wielrennen festive 500 Loonse Drunense Duinen

Van de omgeving genieten

Vrijdag stond weer in het teken van een lange rit. Dit keer richting Den Bosch, Vlijmen en de Loonse en Drunense duinen. Dit maakte de gemiste kilometers van donderdag meer dan goed! De benen begonnen na al dit gefiets mankementen helaas wel te vertonen. Mijn kracht was min of meer verdwenen en het vele alleen fietsen maakte het ook mentaal niet al te plezierig.

Kou en gladheid

De laatste uitdaging van de Festive 500 is aangebroken: oudjaarsdag. Ik zet een stap buiten de deur en breek bijna mijn nek. IJzel en gladheid dreigden de laatste 90 kilometer de nek om te draaien. Ik zag de bui al hangen. Gelukkig verdween de gladheid rond de middag als sneeuw voor de zon (pun intended) en ik zat al snel met mijn zwager op de fiets voor een rondje Geldrop. Ik voelde me net een pinguïn op de fiets, zo dik had ik me aangekleed. Mijn zwager had het tegenovergestelde gedaan en al snel werd het kouder en kouder voor hem.

Cobbles wielrennen festive 500 Helmond BraakCafetaria de Braak in Helmond

Knallend het nieuwe jaar in!

Na een welverdiende opwarmpauze in een echt Helmonds frietkot bij de Braak ging de route richting Mierlo. John Knoops was de volgende stop. Handschoenen en heerlijke koffie van Magistrale deden ons meer dan goed. Er was genoeg grinta om de laatste 45 kilometer als idioten naar huis te vlammen. Toen we Eindhoven achter ons lieten begon ik te merken dat die vele kilometers van de afgelopen week me goed hadden gedaan en de snelheid werd hoger en hoger. Ik kon gas blijven geven en geven. Met een snelheid van rond de 38km/u legden we de laatste tien kilometer af. Check hier de Strava rit.

Het eindoordeel

Toen de grote vraag. Heb ik wel goed geteld?! Na een extra rondje richting de kruising durfde ik het aan om mijn Garmin uit te schakelen en het met knikkende knieën begon ik te uploaden. 500 kilometer en 700 meter was de eindstand!

Ik heb het gehaald, de Festive 500 is dik verdiend binnen! Volgend jaar weer? Wie weet! Ik denk dat ik er weer bij ben, maar eerst nog even genieten van die Rapha Badge.

Heb jij ook meegedaan aan de Festive 500? Deel je ervaringen op onze Facebook of Instagrampagina![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Mogelijk de grootste fietsmateriaal-freak in Nederland. Jef doet niets liever dan sleutelen aan retro racefietsen. Vooral de extentrieke exemplaren. Zijn liefde voor retrofietsen wordt mogelijk alleen overtroffen door zijn enthousiasme voor Parijs-Roubaix en zijn lijfmerk Colnago.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×