Skip to main content

Na alle verhalen over bikepacking zijn jullie hopelijk zo enthousiast geworden dat jullie zelf op pad willen gaan! Tijd om onze ervaringen te gebruiken om jullie te helpen met bikepacking.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Stap 1!

Ga je voor de eerste keer? Begin dan lekker rustig. Probeer het eerst een weekend uit. Slaap in een ho(s)tel of AirBnB. Alles goed gegaan? Dan kunnen de grotere bikepack avonturen beginnen! Ga eens kamperen of fiets een langere tocht. Maar dat is voor later zorg. In dit blog vertel ik eerst hoe je je eerste bikepack-weekend aanpakt. Ben je al wat meer gevorderd in het bikepacken? Hou Cobbles in de gaten, want er komen nog veel meer handige bikepacking-tips.

Route bepalen

Bij het plannen van je weekend sta je al snel voor een belangrijke keuze. Wil je er echt een avontuur van maken of wil je enige zekerheid? In het eerste geval pak je je fiets  en rij je in een willekeurige richting. In het tweede geval is het slim om een route te maken. Voor het maken van routes is Strava een hele goede opties. Strava maakt routes op basis van eerder gereden routes door fietsers. Daarbij wordt gekeken naar de populariteit van de wegen, waardoor je vaak over mooie wegen fietst.

Cobbles-bikepacking-strava-route

Slaapplek

Als je langer dan een weekend gaat bikepacken is het niet altijd verstandig om alles vooruit te boeken. Er kan onderweg veel gebeuren waardoor je route of reisschema verandert. Boek daarom maximaal twee dagen vooruit. Hotels kun je het beste onderweg boeken. Klop gewoon aan en vraag naar een kamer of gebruik sites (of apps) als booking.com. Als je in een grotere plaats bent vind je al snel last minutes waar je terecht kunt. Mocht je toch vooruit willen boeken, kijk dan naar mogelijkheden waar je gratis kunt annuleren.

In dit artikel nemen we een bikepack-weekend als voorbeeld, dus hierbij boeken we de overnachting gewoon vooruit.

Bagage

Neem zo min mogelijk bagage mee. Doordat je voor het grootste deel van de dag op de fiets zit gebruik je je normale kleren amper. We gaan er vanuit dat je ongeveer drie dagen en twee nachten weggaat. Dan hoef je alleen het volgende mee te nemen:

1 setje wielerkleding
1 setje normale kleding
1 of 2 sets ondergoed
Wasmiddel (bijvoorbeeld Wilderness Wash)

Over dat laatste: als je meerdere dagen gaat fietsen is het fijn om je fietskleding elke dag te wassen. Let wel op ventilatie of verwarming als je je kleding ophangt. Zonder dat zit je de volgende ochtend misschien met natte fietskleding. Daar worden we natuurlijk niet vrolijk van. Bij een langere tocht kun je het beste een extra set fietskleding meenemen, voor het geval je een schuiver maakt en je je fietskleding beschadigt. Wat betreft je gewone kleren: die heb je alleen in de avond aan, waardoor ze een stuk minder vies worden dan wanneer je ze een hele dag aan hebt.

Materiaal

Op de eerste korte rit kun je gebruik maken van een rugzak die jezelf al hebt. Dit fietst niet heel comfortabel maar voor een dag of drie is dat wel te overzien. Mocht je er zeker van zijn dat je vaker wil gaan, is een zadeltas van harte aan te bevelen. Het voordeel van een zadeltas ten opzichte van andere tassen is dat je deze kunt gebruiken op een normale racefiets of mountainbike. Op de grote omslagfoto hierboven zie je mijn zadeltas. Deze is van het merk ‘Revelate’, het type ‘Terrapin’. Hierin passen genoeg spullen om een hele week te kunnen bikepacken. Probeer alles zo strak mogelijk in te pakken.

Naast een zadeltas neem je natuurlijk de standaard reparatie spullen mee die je bij een normale fietstocht ook bij hebt zoals reservebandjes en bandenlichters.

Bikepacking serie

Dit was hoe te beginnen met bike-packing. De volgende blog gaat wat dieper in op de praktische zaken. Al enthousiast geworden? Check dan ook zeker mijn bike-packing avontuur deel 1, deel 2 en het slot. Ik fietste in zeven dagen van Italië naar Nederland!

Meer Cobbles

Bekijk al onze artikelen over bikepacking!

Wat ooit begon met de Rabo Dikke Banden Race mondde uit in koersen, toertochten, veldritten en fietsvakanties. Jeroen geniet ervan hard te trainen, zo nu en dan een koers te rijden en andere renners klaar te stomen voor wedstrijden. Je vindt Jeroen zowel op de weg als in het bos.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×