Je vrienden hebben je overtuigd om een racefiets te kopen en vol goede moed ga je beginnen aan je eerste tochtje. Hoe kun jij nou optimaal aan deze rit beginnen? Wij hebben tien tips op een rij gezet die handig zijn om te weten voordat je voor het eerst op een racefiets stapt. Het zijn allemaal tips die ik zelf heb gekregen of dingen die ik gaandeweg heb ervaren.

Scroll verder voor de rest van het artikel

Help ons gave content te blijven maken

Steun Cobbles voor €1

Klik hier om naar Patreon te gaan

1. Pomp je banden op naar 8 bar, maak je fiets goed schoon & vet je ketting in.

Het maakt echt een ontzettend verschil of je fiets in goede conditie is of niet. Koop een pomp met een drukmeter erop, zodat je ziet hoeveel bar er in je banden gaat. Mijn pomp was ooit kapot en toen heb ik het met een handpompje gedaan, wat resulteerde in een frustrerende tocht met veel te zachte banden. Check iedere keer voordat je gaat fietsen je banden en pomp ze indien nodig op! Ze lopen sneller leeg dan je denkt. Poets daarnaast je fiets als deze vies is en maak je regelmatig je ketting schoon en vet deze opnieuw in. Je zult merken dat een rit met een schone fiets veel beter gaat dan een rit met een smerige fiets.

Cobbles fiets poetsenMet een vieze fiets kom je nergens

2. Eet voldoende voordat je gaat fietsen (langzame koolhydraten)

Leg een goede bodem voordat je gaat fietsen met langzame koolhydraten. Denk bijvoorbeeld aan havermout of volkoren brood. Je verbrandt namelijk veel calorieën als je gaat fietsen, dus je hebt veel energie nodig. Hoe meer brandstof, hoe beter je het volhoudt.

3. Neem eten en drinken mee voor onderweg (snelle koolhydraten)

Ook voor onderweg heb je eten nodig. Er is echt niks vervelender dan een hongerklop krijgen. Ik heb wel eens uitgeblust op een bankje in de Loonse en Drunense Duinen zonder eten gezeten en het enige wat je dan kan denken is: ‘ik moet nog zo’n eind!’. Voor onderweg zijn snelle koolhydraten het fijnst, zodat je snel een energieboost krijgt. Denk aan mueslirepen (koop ze niet zonder suiker, dit wil je juist), bananen of krentebollen met suiker.

Cobbles bananenBananen zijn ideaal krachtvoer voor op de fiets

4. Neem een pompje, een reserveband en bandenlichters mee

Shit! Je rijdt over glas of een scherpe steen en je band is leeg gelopen. Dit komt vaker voor dan je denkt, dus neem altijd bovenstaande zaken mee, zodat je je band kan vervangen. Oefen het van te voren een keertje thuis, zodat je wat zekerder van je zaak bent. Gelukkig zijn er vaak aardige mede-wielrenners die je graag een handje helpen.

Cobbles mini fietspompFoto: Road Cycling UK

5. Schakel terug bij stoplichten

Dit zal je nog regelmatig vergeten, maar probeer het er meteen in te krijgen. Als je in een zware versnelling bij het stoplicht staat, kom je veel moeilijker weg dan als je in een lichtere versnelling staat. Het ziet er ook wel dom uit: iemand op een supersnelle racefiets die door iemand op een omafiets bij het stoplicht wordt ingehaald. En ik kan het weten.

6. Hou in de bocht je binnenste been boven voor meer grip

Bochtenwerk is een kwestie van oefenen, maar zorg er in ieder geval voor dat het binnenste been omhoog zit (dus je linkse been als je naar links gaat). Zo kun je meer druk uitoefenen op je buitenste voet en de bocht beter nemen. Rem ook altijd af voor de bocht en niet in de bocht.

Cobbles bocht techniekFoto: Team Giant-Alpecin

7. Ga uit je zadel bij drempels, hobbels en gaten in de weg.

Het eerste wat je denkt als je op een racefiets zit is waarschijnlijk: oké, er zit absoluut geen vering op deze fiets. Bespaar je bips én je wielen als je over een obstakel rijdt, zoals een drempel of een hobbel in de weg. Of bijvoorbeeld een stok die je op het laatste moment pas zag, waardoor je deze niet kon uitwijken. Maar in eerste instantie probeer je natuurlijk alle obstakels te ontwijken. Rij je met anderen samen en rij je op kop? Geef dan aan wanneer er gaten in de weg zitten, boomwortels het fietspad hobbelig maken of er een paaltje midden op het pad staat.

8. Installeer Strava op je telefoon.

Strava is dé fiets-app. Deze app laat de route zien die je hebt gereden, je gemiddelde snelheid, hoe lang je beweegtijd was et cetera. Strava is eigenlijk een sociaal netwerk, want andere fietsers die je volgen, kunnen vervolgens jouw prestaties zien en die liken of erop reageren. Een belangrijk onderdeel van Strava zijn ‘segmenten’. Een segment is een stukje van de route (bijvoorbeeld ‘sprintje op de kanaaldijk’) waarop Strava de snelheden bijhoudt. Als jij de allersnelste bent op dat specifieke stukje, ben je KOM (King Of the Mountain) of QOM (Queen Of the Mountain). Segmenten kun je overigens gewoon zelf aanmaken (mocht iemand anders dat nog niet gedaan hebben). Met deze app kun je gemakkelijk je vooruitgang bijhouden en het is gewoon leuk om te zien wat anderen doen.

Cobbles StravaDe keiharde waarheid, al moet je je niet teveel op Strava gaan focussen, maar vooral lol hebben

9. Ben sociaal naar andere weggebruikers en zet een bel op je fiets.

Het gaat tegen de wielercode in, maar daar heb ik persoonlijk schijt aan. Als je graag op mooie paadjes fietst waar veel toeristen komen, dan wil je echt een bel op je fiets. Hierdoor horen mensen je al van ver aankomen en kun je mooi snelheid houden. Ik heb namelijk een hekel aan heel hard “Aan de kant!” of “HEUJ!” roepen, maar dat is voor iedereen natuurlijk persoonlijk. Ben daarnaast ook een beetje sociaal en zeg je medefietser gedag. Dat maakt het fietspad toch een stuk gezelliger.

Cobbles fietsbelEen fietsbel is wel zo sociaal

10. Doe een fietsbril op.

Als je de eerste keer gaat fietsen denk je waarschijnlijk: joh dat is toch helemaal niet nodig? Maar als je dan voor de vijfde keer een vliegje uit je ooghoek moet pulken, heb je toch een beetje spijt dat je geen bril op hebt gezet. Daarnaast krijg ik zelf snel last van tranende ogen als ik geen bril op doe en dan lijkt het net alsof ik het wel héél zwaar heb.

Nummer elf krijg je er als bonus bij: vergeet vooral niet te genieten op de fiets! Geniet van het mooie landschap, de wind die langs je benen waait en van het lekkere welverdiende biertje achteraf! Heb je zelf nog meer tips? Laat ze achter op onze Facebookpagina!

Gerelateerd artikel

cobbles gerelateerd tips veilig wielrennen

Michelle Vleugels

Michelle is niet de snelste of de beste wielrenner van het Cobbles-team, maar ze bewijst dat je er desondanks veel plezier uit kan halen. Mooie natuurgebieden ontdekken, de wind langs je blote benen voelen en je wielen over het asfalt horen zoeven: daar wordt ze blij van!

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

cobbles partner nl tour rides toertochten
lezyne
cobbles partner bikester logo
cobbles partner wahoo logo
cobbles partner ERE Research logo
cobbles partner SQ lab logo