Skip to main content

Fietsen kan iedereen, maar beginnen met wielrennen kan een boel onzekerheid en keuzestress opleveren. Michelle weet nog goed hoe het was toen ze zelf begon en helpt je op weg. Als je je eerste wielrenfiets hebt gekocht (nieuw of tweedehands) en de essentiële benodigdheden hebt geregeld heb je nog maar één ding nodig: fietskleding!

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Het belangrijkste van je fietskleding is je broek. Maak nooit de fout om zonder fietsbroek te gaan wielrennen. Dan kun je waarschijnlijk de komende tijd niet meer zitten. In een fietsbroek zit namelijk een zeem, die ervoor zorgt dat je geen of minder zadelpijn hebt (al is een goed zadel hier natuurlijk minstens zo belangrijk). Kijk dus goed of er een fatsoenlijke zeem in de broek zit. Heb je geen idee? Check dan online reviews die andere mensen over fietsbroeken achterlaten of vraag een verkoper om advies. Als startende fietser kun je prima beginnen met een goedkope fietsbroek van de Lidl, Aldi of Decathlon. Daar ben ik zelf ook mee begonnen.

Fietsbroek met of zonder bretels?

Je hebt grofweg twee verschillende soorten fietsbroeken. Een broek waar bovenaan een strakke band zit om hem omhoog te houden of een bibshort. Een bibshort is een broek waar bretels aanzitten. Het voordeel hiervan is dat je broek hierdoor onmogelijk afzakt. En dat is fijn, aangezien je een voorovergebogen houding hebt op een racefiets. Het voordeel van een ‘gewone’ broek zonder bretels is dat het een boel moeite scheelt als je naar de wc moet, vooral als vrouw. De pijpen zijn ook vaak korter zijn waardoor je minder zichtbare tan lines hebt, ook weer vooral fijn voor vrouwen. Je hebt dan namelijk geen duidelijke lijnen als je in de zomer een rokje of korte broek aan hebt.

cobbles-wielrennen-pep-cycling-kleding-broekEen typische fietsbroek (met bretels) met een niet helemaal typisch design. Meestal zijn ze ‘gewoon’ zwart.

Nog een verschil tussen mannen en vrouwen: bij de heren heb je aan de voorkant twee bretels die over je schouders lopen en boven op de rug bij elkaar komen. Bibshorts voor vrouwen hebben aan de voorkant één bretel, die aan de bovenkant van de borst uit elkaar gaat. Dan lopen ze over je schouders en komen ze net als de herenbroek weer bovenop de rug bij elkaar.

Een simpele broek kost tussen de twintig en dertig euro. Een broek uit het hogere segment kost vaak tussen de 80 en 140 euro. Ik ben zelf fan van het merk Morvélo, aangezien zij een stevige zeem hebben. Dan heb je wel een stuk duurdere broek, maar je merkt echt verschil in kwaliteit.

Wielershirt

Een wielershirt is ook belangrijk. Hier zitten zakken achterop waar je alle belangrijke zaken als een banaan, een reserveband, een pompje en je pinpas instopt. Shirtjes zijn vaak goedkoper dan broeken. Het is slim om de sale van online wielershops in de gaten te houden, zodat je er ook nog een beetje leuk uitziet. Mijn eerste wielershirt kostte zelfs maar 1 euro! Als je een goedkope zwarte broek hebt gekocht, kan je er natuurlijk ook voor kiezen om te investeren in een gaaf shirt van bijvoorbeeld een jong fietsmerk (bijvoorbeeld die van La Machine). Als je er goed uitziet op je fiets, voel je je ook beter!
cobbles fietskleding maats cycling couture amsterdam isadore climbers mt fuji jersey

Fietskleding voor als het koud is

In de winter en op koude dagen heb je ook lange fietskleding nodig. Hierin heb je twee smaken, lange broeken met zeem of goedkopere zonder zeem. De lange broek zonder zeem trek je over je korte kleding aan. Je kan er eventueel voor kiezen om een sportlegging over je korte fietsbroek aan te trekken, maar kleding die bedoeld is om in te fietsen is toch het fijnste. Vergeet niet om als het echt koud is, ook thermokleding onder je lange fietskleding te dragen.

Wat is jouw kledingtip voor beginnende wielrenners?

Deel je favoriete kledingstuk, merk of (web)winkel in de Cobbles Cycling Strava Club. Lid worden kost niets!

Gerelateerd artikel

cobbles-wielrennen-pep-cycling-kleding-gerelateerd

Michelle is niet de snelste of de beste wielrenner van het Cobbles-team, maar ze bewijst dat je er desondanks veel plezier uit kan halen. Mooie natuurgebieden ontdekken, de wind langs je blote benen voelen en je wielen over het asfalt horen zoeven: daar wordt ze blij van!

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×