Skip to main content

Tijdens grote wielerkoersen horen we altijd verhalen over hoofdrolspelers. Hoe ervaren ze de ronde? Wat hebben ze meegemaakt? Laten we ook eens kijken door de ogen van de laatste man.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Ik neem je mee naar de start van een grote ronde. De knecht begint vol energie. Vaak een proloog of een ‘rustige’ sprintetappe. Voor de knecht is de proloog een paar kilometer lekker losfietsen.

Het werk begint

Een sprintetappe is voor de laatste man al meteen dag één van het harde werken. De hele dag moet hij zijn kopman voorzien van eten en drinken. Hij moet ervoor zorgen dat zijn kopman een rustige dag heeft. Hij moet zijn kopman uit de wind houden. Als hij pech moet hij zichzelf afbeulen op kop van het peloton. De laatste kilometers is de pijp leeg en laat de laatste man het lopen. Hij komt in een klein groepje binnen, op meer dan een kwartier van de winnaar. Waar zijn kopman een extra ‘rustdag’ heeft gehad heeft hij al beulswerk moeten verrichten. De volgende vlakke etappes gaat het elke keer op deze manier. Hard werken en de laatste kilometers laten lopen om toch iets van energie te kunnen sparen.

4Als de knechten voor eigen kansen mogen gaan in de ontsnapping begint het beulswerk pas echt.

Bergetappes

De laatste persoon van het klassement in een grote ronde kan niet heel goed klimmen. Misschien is dat zelfs al een understatement. De laatste man begint zijn ronde vaak al met de gedachte dat hij ergens onderin mee zal bungelen. Elke bergetappe hoopt hij op tijd binnen te komen. Elke bergetappe hoopt hij niet alleen te hoeven fietsen.

Inmiddels zitten de vlakke etappes erop en de eerste bergen komen eraan. De laatste man staat nu heel anders aan de start. Hij moet overleven, zorgen dat hij niet te laat binnen komt, maar toch werken voor zijn team. Op de vlakke stukken wordt verwacht dat hij zijn kopman uit de wind houdt. De etappe begint bergop maar tussen de eerste en de tweede berg zit een groot vlak stuk.

3Kenny van Hummel, deze sprinter is ooit gedoopt tot slechtste klimmer aller tijden in de Tour.

Hou het gat klein!

De koers is nog geen paar kilometer oud en iemand sprint met de vluchters mee. Die kan in de toekomst gevaarlijk zijn voor de kopman! De laatste man hoort in zijn oortje dat hij op kop moet en het gat klein moet houden. Niets rustig beginnen en overleven, meteen aan de bak. Op de top is het gat klein genoeg maar de ploegleider wil dat zo houden.

De kopman heeft plannen. “Laatste man, probeer op het vlakke het verschil klein te houden en zorg goed voor de kopman” zegt de stem in zijn oor. De laatste man weet dat hij helemaal kapot zal zijn wanneer hij moet beginnen aan de eindklim van 20 kilometer. Aan de voet van de klim stuurt de laatste man naar links en laat het helemaal lopen. Binnen no-time rijdt hij laatste in de koers. Gelukkig was het geen ‘harde’ koers en heeft de laatste man veel marge en komt hij redelijk ruim op tijd binnen. De volgende dag staat helaas alweer een bergetappe op het programma.

1Kopman Romain Bardet koelt zich tijdens een loodzware bergetappe.

Strijden tot de streep

Deze dag wordt in de ronde ook wel de koninginnenrit genoemd. Drie bergen waarvan twee van de buitencategorie en de laatste is zelfs aankomst bergop. De laatste man heeft na het beulswerk van gisteren nog erg zware benen en weet dat het afzien gaat worden.

De etappe begint. Één van de kanshebbers heeft gisteren tijd verloren en valt direct aan. De laatste man lost vrijwel direct. De hele etappe staat in teken van overleven. In de afdalingen moet de laatste man meer risico’s nemen dan de banken in de afgelopen jaren. Na drie keer bijna over de vangrail gevallen te zijn begint de laatste man aan de laatste klim.

5De vele valpartijen maken de strijd tot de meet een tandje zwaarder.

De meet

Op het moment dat hij, 1 minuut binnen tijd, over de meet komt is er niemand meer. Iedereen is aan het opruimen en heeft geen oog voor deze beul. De ploegleider geeft hem een klopje op zijn  schouder en zegt dat hij het goed gedaan heeft. ‘Morgen weer een dag, een rustigere dag waarschijnlijk’. Zegt zijn ploegleider. De laatste man weet op het moment dat hij die woorden hoort dat het weer afzien zal worden. “Een rustige dag bestaat niet voor een ‘knecht”.

2Compleet leeg gereden, tijd om te herstellen!

Meer Cobbles

Meer columns lezen? Of ben je benieuwd naar Pascals verhalen? Lees meer op Cobbles!

Pascal zal geen zeven keer de tour of vierentwintig sprintetappes in de Giro winnen. Hij is de onmisbare en hardwerkende knecht waar te weinig aandacht voor is. Zijn taak is om een lichtje te schijnen over deze ondergewaardeerde toppers.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×