Skip to main content

Fietsen kan iedereen, maar beginnen met wielrennen kan een boel onzekerheid en keuzestress opleveren. Michelle weet nog goed hoe het was toen ze zelf begon en helpt je op weg. In eerdere blogs ging ze in op de keuze van je eerste racefiets en het kopen van een tweedehands fiets. Maar met alleen een fiets ben je er nog niet. Voordat je veilig en comfortabel de weg op kunt, moet je in ieder geval zorgen dat je de essentiële benodigdheden (bij je) hebt die Michelle hieronder bespreekt.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

1. Het zadel

Zonder zadel is het lastig fietsen, dus dit is een logisch begin van het lijstje essentiële benodigdheden. Er zit natuurlijk standaard een zadel op je fiets, en met een beetje mazzel rijdt je daar zo op weg. Als je net begint met fietsen moet je lichaam wennen aan het zadel. Het is dus ook niet vreemd als je de eerste paar keer wat last hebt van je zitbotjes. Als je regelmatig fietst en toch last houdt van zadelpijn, is het slim om een zadelmeting te laten doen bij de fietsenmaker. Welk zadel fijn voor jou is, heeft namelijk te maken met de afstand tussen je zitbotjes en je houding op de fiets. Wil je meer weten over de verschillende soorten zadels en hoe je daaruit de beste keuze maakt, lees dan ons blog over dit onderwerp.
cobbles-wielrennen-essentiele-benodigdheden-zadel

2. Pedalen en schoenen

Als je een nieuwe fiets koopt is er een grote kans dat er standaard geen pedalen bij zitten en dat je die dus apart moet kopen. Dit heeft ermee te maken dat er verschillende soorten kliksystemen zijn, elk met zijn eigen combinatie van pedalen en schoenplaatjes. Deze mogen dan ook niet ontbreken in het lijstje met essentiële benodigdheden.

Misschien dat je je eerste ritjes nog op je gympen en met ‘normale’ pedalen fietst, maar waarschijnlijk wil je al snel overstappen op pedalen waar je in kunt klikken. Het lijkt misschien eng om vast te zitten aan je fiets, maar het zorgt er juist voor dat je beter kunt trappen. Je hoor past bij de club als je minimaal één keer bent omgevallen, omdat het niet lukte om op tijd uit te klikken. Maar als je eenmaal door hebt hoe het werkt, gaat het (bijna) nooit meer fout. Het scheelt dat je meestal pas omvalt als je bijna stilstaat, dus je komt er dan waarschijnlijk met een paar schrammen vanaf. Oefen in het begin dan ook eerst altijd even op een parkeerterrein of iets dergelijks.

Wat je nodig hebt zijn speciale schoenen, speciale pedalen en plaatjes die je op je schoen monteert zodat je schoenen in de pedalen kunnen klikken. Er zijn meerdere soorten pedalen voor zowel wielrennen als mountainbiken. Veelgebruikte soorten pedalen zijn die van Shimano (SPD-SL voor wielrennen, SPD voor mountainbiken) en Look.

Wielrennen

Wielrenplaatjes steken vaak iets verder uit je schoen en kun je maar aan één kant van het pedaal inklikken. Het voordeel van wielrenpedalen is dat het plaatje groter is. Dit betekent dat de druk beter verdeeld wordt over je voet, waardoor je minder last van je voeten hebt tijdens het fietsen.

SPD-SL ShimanoSPD-SL pedalen en schoenplaatjes. Bron: cyclingweekly

Mountainbiken

Mountainbikeplaatjes zitten (ook omdat mountainbikeschoenen noppen hebben) dichter in je schoen en kun je aan beide kanten van het pedaal inklikken. Het voordeel van mountainbikeplaatjes is dat je makkelijker kan lopen, omdat ze minder ver uit je schoen steken.

SPD ShimanoSPD pedalen en schoenplaatjes. Bron: cyclingweekly

Het plaatje schroef je gewoon vast aan je fietsschoenen. Ga overigens altijd je fietsschoenen eerst passen in de winkel. Ze vallen vaak anders uit dan normale schoenen, en je schoenen moeten natuurlijk wel goed passen en lekker zitten. Wil je niet teveel geld uitgeven dan koop je (bijvoorbeeld bij Decathlon) schoenen vanaf ongeveer vijftig euro. Voor een setje pedalen en bijpassende schoenplaatjes betaal je ook een paar tientjes.

3. Helm

Superbelangrijk bij wielrennen is je helm! Je bent heel erg kwetsbaar op een racefiets. Je gaat hard en mensen zien je niet altijd aankomen. Een helm is dan je belangrijkste bescherming: vergeet hem dus nooit op te doen. Bij toertochten en andere evenementen mag je zonder helm niet starten, en hierop wordt ook gecontroleerd.

Het belangrijkste aan een helm is dat hij goed past. Er moeten (verticaal gezien) twee vingers passen tussen de rand van je helm en je wenkbrauwen. Veel mensen zetten de helm te ver naar achteren, dus let hier op. Kies voor een helm die goed ventileert, zodat je het niet te warm krijgt in de zomer. Het absolute minimum wat je kwijt bent voor een beetje fietshelm is ongeveer 45 euro. Een dure helm is lichter, ventileert beter en zit misschien comfortabeler, maar is niet veiliger dan een goedkoop exemplaar.

Na een valpartij moet je je helm altijd vervangen, ook als je aan de buitenkant geen schade ziet. Het is om deze reden ook onverstandig om een helm tweedehands te kopen, je weet dan immers niet wat er al mee gebeurd is.

cobbles-wielrennen-openingszinnen-cobbles-coupleDraag áltijd je helm als je gaat fietsen.

4. Fietspomp en binnenbanden

Als je een wielrenfiets hebt, moet je voor elke rit je bandenspanning checken. Er moet op normaal terrein namelijk altijd acht bar in je banden zitten. Je hebt dus een fietspomp nodig, liefst eentje met een drukmeter. Gelukkig zijn deze al te koop voor een eurootje of vijf bij de Action of Big Bazar. Mijn ervaring is dat deze wel snel kapot gaan, dus het is slimmer om wat meer te investeren en een beter model bij de fietsenwinkel te kopen.

Daarnaast moet je ook altijd reservebinnenbanden hebben. Hiervan neem je er één á twee mee als je gaat fietsen (ligt aan de afstand). Voor anderhalve euro heb je al een prima binnenbandje, dus voor de prijs hoef je het niet te laten. Je wil natuurlijk niet lek rijden en 60 kilometer van je huis staan zonder reservebanden. Steek ook meteen twee bandenlichters in je achterzakje, zodat je je band kunt vervangen. Het is slim om dit al een keer geoefend te hebben.

Als je ver van huis strandt zonder binnenbanden, kun je gras gebruiken om je band te vullen.

Neem ook een klein pompje mee. Een aanvulling hierop zijn CO2 patronen. Die steek je in een houdertje wat je net als een pompje op je ventiel zet. Dan draai je hem open en spuit de perslucht je band in en pomp je hem zonder moeite in één keer op. Let wel op: de patronen bevriezen zodra je ze opent, hou ze dus nooit met je blote hand vast.

Blaas snel je band op met CO2 patronen: werkt zowel voor mountainbikes als racefietsen!

5. Fietskleding

Met het juiste zadel, klikpedalen, een helm en een lekke-band-noodpakket staat niets je meer in de weg om de straat uit te rijden en kilometers te gaan vreten. Nou ja, een setje fietskleding, of in ieder geval een fietsbroek, hoort eigenlijk ook wel thuis op het lijstje met essentiële benodigdheden. Maar daarover vertel ik je meer in een volgend blog!

Weet jij nog meer essentiële benodigdheden voor beginnende fietsers?

Vul het lijstje met essentiële benodigdheden aan in de Cobbles Cycling Strava Club. Lid worden kost niets!

Gerelateerd artikel

cobbles-wielrennen-essentiele-benodigdheden-gerelateerd

Michelle is niet de snelste of de beste wielrenner van het Cobbles-team, maar ze bewijst dat je er desondanks veel plezier uit kan halen. Mooie natuurgebieden ontdekken, de wind langs je blote benen voelen en je wielen over het asfalt horen zoeven: daar wordt ze blij van!

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×