Skip to main content

Hoogtemeters zijn in ons land erg zeldzaam. Gelukkig zijn er veel andere dingen die het fietsen hier wel mooi maken. Al deze dingen maken voor mij: Nederland, het mooiste fietsland!

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • EARLY BIRDS: Cobbles summer jersey twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Meer, beter, verder, harder

De liefde voor de fiets houdt niet op bij de aanschaf van een stalen ros. De liefde voor de sport begint eigenlijk pas vanaf dat moment en dat uit zich in het steeds zoeken naar nieuwe materialen. Je fiets moet steeds beter, je onderdelen steeds nieuwer, je kleding moet beter/strakker/mooier en de parcoursen moeten uitdagender. Over dat laatste punt wil ik het gaan hebben; een uitdagender parcours.

MateriaalMateriaal moet steeds beter. Bron: Pixabay

Elke wieler-amateur wil graag de hoogste bergen beklimmen. Helaas voor ons liggen deze niet om de hoek. Uren in de auto zijn nodig om op bergen te bereiken en daarna kost het ook nog uren om ze te beklimmen. Maar waarom kijken we eerst over de grens? Waarom verdiepen we ons niet eerst en beter in fietsen ons eigen land? Beklimmingen van tientallen kilometers gaan we inderdaad niet vinden hier. Maar zit de uitdaging van het fietsen hem alleen in de (kilo)meters omhoog? Nederland kan ons de hoogtemeters niet bieden, maar laten we eens kijken wat Nederland ons wél te bieden heeft en wat Nederland het mooiste fietsland maakt.

Nederland: het mooiste fietsland.

Onlangs was ik in Zuid-Frankrijk en daar heb ik het voorrecht gehad om tientallen kilometers te mogen fietsen. Het was echt geweldig! De hoogtemeters die ik daar heb kunnen maken zijn voor herhaling vatbaar. De tochten in Frankrijk hebben me ook aan het denken gezet. Waar je in Frankrijk op zoek moet naar de mooie stukken natuur waar je -als je niet op tijd remt- binnen no-time weer uit bent, heb je dat in Nederland juist andersom. Waar je eigenlijk ook fietst, het is mooi. Nederland is mooi.

Sallandse Heuvelrug

Zelf woon ik in het pittoreske Nijverdal. Nijverdal ligt dichtbij het natuurgebied ‘de Sallandse Heuvelrug’. Iedere week rij ik er doorheen, met name om de (geringe) hoogtemeters op de Holterberg mee te pakken. Elke keer weer kijk ik mijn ogen uit. Wat een prachtig gebied is dit. Niet alleen de Sallandse Heuvelrug is prachtig. Wanneer je de Sallandse Heuvelrug uit fietst, kom je in een gebied met uitgestrekte weilanden, die vorm worden gegeven door grazende koeien. Zonder moeite kan ik een dag lang de ogen uit mijn kop kijken, in een omtrek van 20 km van mijn woonplaats. Kleine klimmetjes, mooie natuur, gestrekte plattelanden en goede wegen om op te fietsen.

HolterbergDe Holterberg. Bron: RTV Oost

Het bijzondere is dat ik het nu alleen nog maar heb over een klein gebied in het oosten van het land. In ons land zijn ontzettend veel mooie plekken om te fietsen en de wegen zijn overal zo goed verzorgd. Het is eigenlijk zonde  om eerst over de grens te kijken. Een aantal mooie bekende plekken om te fietsen zijn bijvoorbeeld: De Utrechtse Heuvelrug, Valkenburg en omgeving, het groene hart, omgeving Nijmegen en Arnhem. Deze plekken zijn voor jullie natuurlijk niets nieuws en daarom ben ik op zoek naar jullie mooiste plekjes en verhalen daarbij/daarachter.

Motieweg HolterbergDe Motieweg op de Holterberg. Bron: HoltenExtra

Wat is jouw mooiste fietsplek in Nederland en wat is jouw verhaal daarachter? Laat het weten in de Facebook comments!

Pascal zal geen zeven keer de tour of vierentwintig sprintetappes in de Giro winnen. Hij is de onmisbare en hardwerkende knecht waar te weinig aandacht voor is. Zijn taak is om een lichtje te schijnen over deze ondergewaardeerde toppers.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×