Skip to main content

Nol, de man van de meest prachtige foto’s en de heerlijke sfeerverslagen is teruggekeerd vanuit Zuid-Afrika. In deze wrap-up blikt hij met veel plezier terug op het wielrennen rondom Kaapstad.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Wielercultuur

Vanaf de eerste ontmoeting met mijn ploeg tot aan de finish van mijn laatste wedstrijd heb ik de van de verrassend grote wielercultuur in Kaapstad mogen genieten. Eigenlijk begon het al ruim voor mijn aankomst; via moderne media werd ik, na één simpel oproepje, met alle grote mannen uit de ‘scene’ in contact gebracht. De een was nog behulpzamer dan de ander, wat me vóór aankomst al welkom liet voelen.

Nol - wrap-up Zuid Afrika

UCT Cycling

Die eerste ontmoeting met de ploeg; ik wist gelijk dat ik aan het goede deurtje geklopt had. Tien gedreven mannen, voor het wedstijdteam geselecteerd op basis van potentie en prestatie. Geen ongeschoren benen, maar gladde spierbundels met littekens op de knieën. Een robuuste sprinttrein werd op de rails gezet en een plan om grote profploegen koersmatig te onthoofden werd gesmeed. Trainingskampen werden tot op de Watt nauwkeurig ingepland en het printje op de sokken (bananen of jellybeans) werd vastgelegd.

Nol - wrap-up Zuid Afrika

Tour de Klein Karoo

De beste manier om een land te verkennen is op de fiets. Dit ontdekte ik op de 4 daagse tour die tot in de puntjes geregeld was door het bedrijf waar ik stage liep. Vier ritten in lijn, 2 volgauto’s en 15 ingenieurs op mountainbikes. ‘Klein Karoo’ is een extreem droog gebied in het zuiden van Zuid-Afrika. Het bergachtige gebied is, op duizenden struisvogels, wat slangen en een dozijn luipaarden na, haast onbewoond. Het kwik schommelde tussen de 35 en 40 graden en er was geen bedekking op de talloze gravel-klimmen. Gelukkig werden we puik gesoigneerd en hebben we ons op het fietsen en het ‘ouwehoeren’ kunnen focussen.

Nol - wrap-up Zuid AfrikaCape Town Cycle Tour

Ook elke Afrikaanse amateur, toerder of liefhebber haalt het uiterste uit de sport. Op basis van eerdere prestaties worden startposities voor toertochten toegewezen. Elk individu, 25 of 45 in het uur rijdend, probeert zo hoog mogelijk te eindigen. Verder toont men op elk niveau genoeg toewijding om vóór zonsopkomst al op de fiets te zitten en wordt er op elk niveau gekoerst. Iedereen wil zich meten en iedereen wil beter zijn en/of worden.

Nol - wrap-up Zuid Afrika

GEWELDIG!

Van tevoren had ik nooit verwacht dat het wielrennen zo leefde in Zuid-Afrika. Mede onder invloed van het huidige Dimension Data prof team is de populariteit van ‘onze’ sport sterk groeiende. Ik ben positief verrast in alle opzichten en heb genoten van elke training en (bijna) elke koers. Het landschap is onbeschrijflijk mooi, de wegen rondom Kaapstad liggen er super bij en de Afrikaanse coureurs hebben een pak grinta waar menig laaglander een puntje aan kan zuigen. Ik heb bijzonder genoten van alles waar ik mezelf heen gefietst heb en zal zeker wederkeren naar ‘mijn’ Kaapstad!

Nol - wrap-up Zuid Afrika

Meer Zuid-Afrika

Wil je meer zien van mijn avonturen in Zuid-Afrika? Lees dan hoe ik me voorbereidde op de oversteek, op zoek ging naar kasseien terwijl aan de andere kant van de Middellandse Zee Parijs-Roubaix plaats vondover het vroege opstaan om te trainen in Zuid-Afrika en check ook mijn top 10 mooiste foto’s.. Ben je aan het lezen en vraag je je af: wie is die Nol van Loon nu eigenlijk? Lees dan mijn voorstelstuk.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

⁠⁠⁠Zo hard, zo lang en zo vaak mogelijk. Dat is waarom het om draait in Nols onbetwiste liefde voor wegwielrennen. Zowel in de koers als tjidens de training probeert hij alles uit de sport te halen. Kasseien en vals plat zijn terreinen waar hij uren op kan doorbrengen.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

713 Comments

×
×