Skip to main content

Tilburg krijgt een eigen mountainbikeroute! De route komt in het weinig bekende Stadsbos013. Dat is blijkbaar groter dan het Amsterdamse Bos: dat heeft potentie. Wij verkenden de route vandaag alvast.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Mountainbikeroute Stadsbos013

Een tijdje geleden hoorde ik allerlei geluiden over een nieuwe mountainbikeroute die in de achtertuin van Tilburg wordt aangelegd, in Stadsbos013. Details waren nog niet bekend, hoe en wat was nog een groot mysterie. Inmiddels zijn er een paar maanden overheen gegaan en is de mist wat opgeklaard. Het bos is volgens de initiatiefnemers groter dan het Amsterdamse Bos en het stadspark van Parijs. Genoeg grond dus om een mooie route neer te leggen. De route wordt zo’n twintig kilometer lang. Niet gek voor een route op slechts een paar kilometer van Tilburg Centraal.

Op verkenning

Een paar weken geleden ontving ik een uitnodiging om de aankomende mountainbikeroute van Tilburg mee te gaan verkennen. Avonturier dat ik ben sla ik zo’n kans natuurlijk niet af! Ik meldde me direct aan. Vanochtend was het eindelijk zover. Na een snelle kom havermout en wat koffie haast ik me naar Hockeyclub Tilburg, waar we zo vertrekken. Omdat mijn eigen mountainbike met panne in de schuur staat, bood initiatiefnemer Tony Weggemans van MTB Tilburg me een vervangende mountainbike. We rijden in twee groepen: een groep ervaren mountainbikers en een groep geïnteresseerden die hun weg op de mountainbike nog moeten vinden.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Op weg

Samen met de rest van de “snelle” groep vertrek ik bij HC Tilburg, de bossen in. We krijgen nog even de waarschuwing mee dat de paden die we vandaag rijden zowat geen van allen in de route komen.

Belangrijk: probeer deze rit niet na te bootsen, het grootste gedeelte gaat over verboden terrein. Speciaal voor deze rit is toestemming geregeld voor het betreden van dit terrein. Dit geldt helaas niet voor de Cobbles lezer. Bovendien krijg je niet de ervaring die je verwacht, want zo’n 80% van de route wordt speciaal voor ons aangelegd! Nieuwe paden galore. En je loopt dus de kans een fikse boete op te lopen. Nog heel even wachten en jullie kunnen genieten van een prachtig aangelegde mountainbikeroute!

We kijken vandaag vooral naar de mogelijkheden. Voor mountainbikeroute Stadsbos013 worden nieuwe paden aangelegd. Op deze manier zullen de mountainbikers zo min mogelijk in de knoop komen met los lopende wandelaars en ruiters.

Dat de route er nog niet ligt is snel duidelijk. Na een kort bebost stukje route komen we bij een redelijk drassig stukje Tilburg aan. We fietsen vlak langs een stukje geluidswal waar de route mogelijk wat mee gaat doen. Potentie alom! Dan rijden we een klein stukje langs het spoor en duiken we het bos weer in.

Klimmen

We rijden iets ten zuiden van de Reeshofse wijk Witbrand door een bos met veel wandelpaden. Hopelijk krijgen we in de toekomst niet teveel “last” van wandelaars. In dit stukje bos ligt ook de legendarische beloofde klim van twintig procent! Goed verscholen weliswaar. En ook geen twintig procent. Maar desondanks nog steeds leuk om te zien dat er mogelijk wat hoogteverschil in de route komt. Daarna is het even zoeken naar waar de route zal komen. Initiatiefnemer Cesco Massimo Dolce van WTC Door(en)trappers en MTB Cesco Tilburg laat ons zien wat de mogelijkheden zijn.

Lachen naar het vogeltje!

Paarden en Nachtzwaluwen

Even later komen we door een waterwingebied van Brabant Water. Prachtige stukken bos worden afgewisseld met mooie stukken heide. We fietsen door een mooi weiland met een paar wel heel geïnteresseerde paarden! Erg leuk om te zien, maar niet waar de uiteindelijke route zal komen te liggen, ook deze weide is namelijk verboden terrein. We stoppen nog even bij een stukje heide wat echt verboden terrein is, omdat dit het broedgebied van de Nachtzwaluw is. Een vogel die alleen ’s nachts actief is en op de grond haar nestje bouwt. Niet zo slim als je het mij vraagt.

De nieuwsgierige paarden komen vanzelf op ons af. De uiteindelijke route zal hier echter niet komen te liggen, gezien de weide privébezit en verboden terrein is.

Niet betreden: broedgebied van de Nachtzwaluw!

Werk aan de winkel

Daarna volgen wat paden die vooral recht toe, recht aan zijn. We worden verteld dat we deze relatief saaie paden alleen rijden om de potentie van het bos te laten zien. Links en rechts van ons liggen inderdaad prachtige stukken bos. Omdat het Stadsbos013 zo vlak is (en omdat alle paden nieuw aangelegd worden) moet nog het nodige shape-werk gedaan worden om een interessante route te creëren.

Met routebouwer Patrick Jansen van Tracks & Trails heb ik alle vertrouwen in de aankomende route! Tracks & Trails heeft flowy singletracks met de natuur in het achterhoofd als specialisme. De portfoliopagina is al niet meer te bekijken zonder te scrollen. Patrick zegt dat hij op zoek gaat naar elke hobbel in het gebied en er wat gaafs van gaat maken, dus dat moet wel goed komen met mountainbikeroute Stadsbos013.

Recht toe, recht aan, maar nog steeds een plaatje!

Nabespreking

We slingeren nog wat door het bos en voor ik het weet zijn we weer terug bij Hockeyclub Tilburg. Iets voor elf, perfect op tijd voor koffie met appelflappen. Niet veel later voegt ook de minder snelle groep zich bij ons en is het woord aan Tony. Hij legt uit wat ons te wachten staat en de groep babbelt nog wat over de mogelijkheden. Ook leuk: we ontvangen allemaal een uitnodiging voor de volgende bijeenkomst van over een paar weken. Als het goed is zijn dan de belangrijkste afspraken rond en kan Patrick ons vertellen wat voor ideeën hij allemaal heeft voor mountainbikeroute Stadsbos013. Ik ben benieuwd!

Meer van Daan / Cobbles

Meer lezen over mij? Lees dan Even voorstellen: Daan Walet en ontdek hoe ik bij Cobbles terecht ben gekomen. Vergeet ook niet de Cobbles Facebookpagina te liken! Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste Cobbles nieuws.

Vragen of opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen over deze rit of de mogelijke mountainbikeroute? Neem dan contact op met Tony Weggemans van MTB Tilburg. Stuur een e-mail naar mtb@mtbtilburg.nl.

Hij begon ooit op de mountainbike, maar uiteindelijk is daar ook een racefiets en een gravelbike bijgekomen. Daan maakt voor iedere rit een nieuwe route en is een rasechte toerder. Genieten staat voorop! Een biertje of een koffietje op het terras misstaat niet in Daans ideale rit.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×